Perioada postpasoptista si deceniul restructurarii nationale

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Grupata in jurul revistei "Romania viitoare", emigratia romana considera revolutia europeana generala drept singura cale pentru infaptuirea statului national roman. Pentru pregatirea ei, in iulie 1850, la Londra, a fost constituit Comitetul Democratic European condus de Giuseppe Mazzini. Organizarea revolutiei romane era incredintata unui Comitet cu sediul la Paris, deviza ei fiind: Dreptate! Frat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perioada postpasoptista si deceniul restructurarii nationale

Grupata in jurul revistei "Romania viitoare", emigratia romana considera revolutia europeana generala drept singura cale pentru infaptuirea statului national roman. Pentru pregatirea ei, in iulie 1850, la Londra, a fost constituit Comitetul Democratic European condus de Giuseppe Mazzini. Organizarea revolutiei romane era incredintata unui Comitet cu sediul la Paris, deviza ei fiind: Dreptate! Fratie! Unitate!. Foile volante raspandite in Moldova, Tara RomaAZneasca si Transilvania contineau apeluri la unitate si proclamatii revolutionare. Data de 13 iunie, a noii revolutii, se estima a coincide cu expirarea mandatului presedintelui francez Ludovic Bonaparte cand, din Franta, revolutia urma sa se extinda in toata Europa.

Dar, desfasurarea evenimentelor a luat un alt curs. La 2 decembrie 1851, printr-o lovitura de stat, acesta s-a proclamat presedinte pe viata si apoi imparat sub numele de Napoleon al ///-/ea. Curtea de la Viena abroga, la 31 decembrie 1851, constitutia promulgata la 4 martie t849. Nu peste mult timp, la Palermo, se stingea din viata, la 28 noiembrie 1852, Nicolae Balcescu. in fine, declansarea in cursul anului 1853 a conflictului armat intre Imperiile Rus si Otoman, indeobste numit al Crimeii, a avut importante consecinte pe plan european. Imperiul Otoman era sprijinit de Franta si Anglia.

infrangerea tarului a creat perspectiva unui nou echilibru european, care sa ingaduie abordarea problemei romanesti ca problema europeana. Este, in aceasta directie, meritul marilor personalitati pasoptiste care au actionat concertat, atat in tara cat si in strainatate, in sensul unei noi tactici de lupta. Cum o noua revolutie europeana, nu se mai putea realiza, ramanea ca fiecare dintre popoarele oprimate sa isi aleaga, singur, calea spre unitate si dezrobire. inceputul Razboiului Crimeii a transformat Tarile Romane in teatrul de desfasurare a unor mari operatiuni militare urmate de perioade lungi de ocupatie.

Trupele ruse, sosite aici in iunie 1853, erau obligate sa paraseasca Principatele, intre aprilie-septembrie 1854, pentru a fi inlocuite cu trupe otomane si austriece, acestea din urma prelungindu-si sederea pana la 30 martie 1857. Atata vreme cat propganda prounionista era stanjenita in Principate, emigratia politica romana si-a concentrat toate eforturile pentru captarea interesului diplomatiei europene si a opiniei publice internationale.

inca din fazele preliminare ale Congresului de la Paris, din 1856, repreAZzentantul Frantei a abordat problema unirii celor doua Principate. Noul stat ar fi format o bariera naturala in calea expansiunii Rusiei tariste si ar fi aparat, in acelasi timp, integritatea Imperiului Otoman. La aproape un an de la retragerea trupelor tariste din Tarile Romane cei doi domni isi recuperau tronurile la sfarsitul lunii septembrie 1854: Barbu Stirbey, in Tara Romaneasca, a manifestat o atitudine defavorabila miscarii unioniste, sperand sa obtina o noua candidatura la tron.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.