Perioada majordomilor la palat

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.99

nivel: Liceu

Condusa fiind de Grimoald, fiul lui Pepin, Austrasia a avut via]a sa separata. Dupa ce a reu]it sa-[i indeparteze to]i rivalii de la curtea lui Sigebert al III-lea, Grimoald a [tiut sa il convinga pe regele care nu avea copii sa il adopte pe fiul sau, tot Grimoald, rebotezat cu numele merovingian de Childebert. Manastiri mari au fost intemeiate [i in Austrasia (Sigebert [i Grimoald au intemeiat im[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perioada majordomilor la palat

Condusa fiind de Grimoald, fiul lui Pepin, Austrasia a avut via]a sa separata. Dupa ce a reu]it sa-[i indeparteze to]i rivalii de la curtea lui Sigebert al III-lea, Grimoald a [tiut sa il convinga pe regele care nu avea copii sa il adopte pe fiul sau, tot Grimoald, rebotezat cu numele merovingian de Childebert. Manastiri mari au fost intemeiate [i in Austrasia (Sigebert [i Grimoald au intemeiat impreuna Stablo [i Malmedy pentru barba]i, iar Sfanta Gertruda, din neamul Pippinizilor, a intemeiat Nivelles pentru femei). Situa]ia nu este deci anarhica, puterea fiind de]inuta in mod pa[nic, "in numele" regelui, de Ebroin in apus [i de Grimoald in rasarit.

Sigebert a avut totu[i un copil, Dagobert al II-lea. La moartea regelui, in 656, Grimoald nu a ezitat. Avand complicitatea episcopului de Poitiers, Didon, el 1-a exilat in Irlanda pe micul Dagobert, iar fiul sau "Childebert cel Adoptat" a devenit rege [i a domnit intre 656 si 662. Dar Grimoald a cazut intr-o cursa intins de neustrieni, pentru care dupa moartea lui Sigebert al III-lea singurul mo[tenitor legitim al regatului era fiul lui Clovis al II-lea. Neustrienii 1-au omorat pe Grimoald, 1-au eliminat si pe fiul su, iar rege in Austrasia a devenit Childeric al II-lea, fratele mai mic al lui Clotar al III-lea.

A e[uat astfel prima tentativa a Pippinizilor de a accede la puterea regala pe cai ocolite si inselatoare, prin intermediul unei adop]ii. Se pare ca aliatul neustrienilor din Austrasia a fost Wulfoald, de]inatorul unor proprieta]i in regiunea Saint-Mihiel [i adversar hotarat al Pippinizilor, el devenind apoi majordomul palatului in Austrasia. ~mpreuna cu regele "sau" din Austrasia, Childeric al II-lea, el a ob]inut puterea [i in Neustria ca urmare a unei conjura]ii a aristocra]iei indreptata impotriva lui Ebroin. Acesta dorise sa excluda aristocra]ia de la curte [i interzisese accesul granzilor din Bourgogne.

Fara sa-i intrebe, el 1-a incoronat in 673, la moartea lui Clotar al III-lea, pe cel mai mic frate al regelui, pe Thierry al III-lea. Opozitia s-a organizat in jurul a doi nepoti ai lui Didon de Poitiers, Sfantul Leger, episcop de Autun [i fratele sau Warin, contele Parisului, ambii prieteni ai Austrasiei. Contestatarii 1-au acceptat ca rege pe Childeric al II-lea, care le-a oferit garantii asemanatoare celor primite de Austrasia [i Bourgogne in 614 de la Clotar al II-lea; in fiecare dintre cele trei regate (tria regna) legile [i obiceiurile "patriei" trebuiau sa fie respectate, iar regele nu putea s numeasca la conducerea unei regiuni "rectori" proveni]i din alta regiune. Momentul a reprezentat victoria aristocratiei [i "regionalizarea" puterii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.