Perioada interbelica, preludiu al dictaturii 1920-1938

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Cunosc istorici de tinuta care nu mai au dubii asupra apartenentei Elenei Lupescu la serviciile secrete sovietice, dar le este jena sa admita public ca Romania s-a aflat sub controlul statului vecin si ca a fost dirijata timp de decenii spre ocupatia finala din 1944. Curajul acestor istorici este alterat si de teama de a nu intra in caruselul scenariilor, dintre care unele, chiar foarte adevarate,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perioada interbelica, preludiu al dictaturii 1920-1938

Cunosc istorici de tinuta care nu mai au dubii asupra apartenentei Elenei Lupescu la serviciile secrete sovietice, dar le este jena sa admita public ca Romania s-a aflat sub controlul statului vecin si ca a fost dirijata timp de decenii spre ocupatia finala din 1944. Curajul acestor istorici este alterat si de teama de a nu intra in caruselul scenariilor, dintre care unele, chiar foarte adevarate, nu mai sunt crezute astazi din cauza multitudinii de fabulatii publice care ne-au parazitat luciditatea istoriografica.

fond, pe care ne-am obisnuit sa o plasam, increzatori, la anexa mitologiei noastre istoriografice: problema celebrului "instinct colectiv" al poporului roman. Am vazut din primele volume cum au fost create statul national (1859-1861) si statul national unitar (1918-1920) de personalitati de exceptie, pe un fond de adeziune relativa a populatiei, mai degraba condus decit conducatoare. Peste timp, dincolo de activitatea politica a acestor personalitati, paie la fel de productiva si infuzia de sentiment patriotic si unionist data generatiilor de romani.

Sunt insa citeva momente cruciale care infirma teza "instinctului colectiv", in februarie 1859, cind bucu-restenii, craiovenii si iesenii se imbratisau pe strazi, iar proaspatul domn se ghemuia paralizat de frica, in fundul cupeului sau, nu se stia ca va urma un regim autoritar, de camarila, si aducerea din strainatate a unor institutii ce vor transforma statul modern roman intr-un organism agresor la adresa propriilor cetateni. Entuziasmul romanilor la momentul Marii Uniri n-a putut previziona marea destramare care a urmat si incapacitatea guvernantilor de a conserva acest stat rotund si firesc,

precum si infiltrarea periculoasa a bolsevismului in rindurile muncitorimii si criza economica de care a profitat acesta, in 1928, taranismul a scos mase de oameni in strada si le-a miscat intr-un iluzoriu mars spre Capitala, fara ca oamenii sa simta marile dezamagiri nationale pe care i le pregateau liderii acestuia. Cind a fost data lovitura de stat din 7-13 iunie 1930 si a fost adus Carol II pe tron, entuziasmul popular si al intelectualitatii a fost fara precedent. Toti sperau intr-o domnie benefica si solida, aducatoare de belsug.

A fost o catastrofa fara precedent, pe toate planurile, in august 1944, in timp ce Romania era livrata cu bratele ridicate Uniunii Sovietice, populatia sarbatorea in strada terminarea razboiului si pacea, cind, in realitate, abia atunci incepea cel mai cumplit razboi indreptat chiar impotriva ei, a populatiei, in 1968, romanii s-au strins in fata cladirii Comitetului Central al PCR cu un entuziasm spontan derutant, fara sa inteleaga ca, exact in acele clipe, tocmai legitimau dictatura paranoica a lui Nicolae Ceausescu. Pentru revolutia din 1989 nici nu mai este nevoie de detalii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.