Perioada interbelica in Anglia

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.08

nivel: Liceu

În politica interna cea mai importanta schimbare a fost legea electorala, care făcea votul cu adevărat universal. Aprobarea acesteia a avut ca urmare înmulțirea numărului de alegatori cu 8 milioane, dintre care 6 erau femei. Al doilea eveniment important a fost dispariția de pe scena politica a partidului liberal (whig) care in Anglia avea o vechime de aproape trei secole. Cauzele principale ale a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perioada interbelica in Anglia

În politica interna cea mai importanta schimbare a fost legea electorala, care făcea votul cu adevărat universal. Aprobarea acesteia a avut ca urmare înmulțirea numărului de alegatori cu 8 milioane, dintre care 6 erau femei. Al doilea eveniment important a fost dispariția de pe scena politica a partidului liberal (whig) care in Anglia avea o vechime de aproape trei secole. Cauzele principale ale acestui fapt au fost: scrutinul cu un singur tur, care nu permitea partidelor din opoziție sa se dividă; partidul laburist nu avea caracter revoluționar; problemele politice fiind cat de cat rezolvate au fost înlocuite de cele economice.

În perioada interbelica, in Anglia, economia a fost determinata de politica. Economia Angliei a avut tot mai mari probleme, cauzele fiind multiple: demobilizarea subita a unui număr mare de oameni care nu-si mai găseau locul intr-o economie transformata; dezvoltarea tehnicii, datorata economiei de război; bugetul umflat de mulțimea datoriilor contractate in timpul războiului. Intre anii 1920 si 1931 a fost o adevărată perioada de criza. Comerțul exterior suferea din cauza sărăciei si a dispariției consumatorilor; flota comerciala a rămas părăsită, nemaiavând utilitate. Din cauza încercării de a menține valoarea lirei sterline au apărut tot mai mulți șomeri.

În 1911 in Anglia munceau aproximativ 13 milioane de bărbați și aproape 5,5 milioane de femei, dar numărul total al celor în căutare de lucru era mult mai mare. De asemenea se produsese o deplasare a mâinii de lucru. Minele, căile ferate, industria textila foloseau tot mai putini muncitori, in timp ce in comerț si turism numărul acestora creștea. In timpul revoluției industriale centrul de greutate al Angliei se mutase de la sud la nord.
În 1926 se încearcă o scădere a salariilor minerilor, dar acest lucru a provocat o grevă generală. O alta urmare a fost încetarea publicării ziarelor, guvernul fiind obligat sa publice “British Gazette” și să-și anexeze BBC-ul. În cele din urma guvernul reușește sa învingă grevă.

După un timp numărul șomerilor a crescut peste 1,5 milioane si guvernul a fost obligat să introducă subvenția “dole” în plus față de asigurarea împotriva șomajului. Acest lucru a afectat puternic bugetul.
În 1929 a venit la putere partidul laburist condus de Ramsay Macdonald. Acesta nu a reușit să facă nimic mai mult ca partidul conservator împotriva crizei și a șomajului. Tarile mai importante ale lumii au început să-și piardă orice încredere în Anglia. Astfel în iulie 1931, 35 milioane de lire au ieșit din tara. In acest moment Mc'Donald se gândi ca un cabinet național ar putea fi soluția, deci își oferi demisia regelui. În 1935 Stanley Baldwin, conservator, îi urma la putere.

Între 1931 și 1935 economia britanică s-a redresat, fapt care i-a impresionat până și pe cei mai optimiști. Cel care a salvat Anglia de la declin a fost ministrul de finanțe Neville Chamberlain prin următoarele măsuri: renunțarea la păstrarea echilibrului aur – lira; abandonarea liberului schimb și crearea de noi locuințe.
Ca urmare a acestor masuri cursul lirei a scăzut in Franța de la 125 franci la 75; preturile au scăzut mai mult decât cele ale aurului, favorizând exportul; se formează o zona a lirei, in interiorul căreia piața Londrei putea să-și continue rolul său de centru bancar.
La conferința de la Ottava (1932) diplomații britanici au vrut să încheie un contract cu dominioanele, dar acestea nu s-au arătat prea entuziasmate si englezii și-au dat seama că trebuie să-și rezolve problemele interne. Astfel au fost practicate tarife protecționiste care au permis industriașilor să-și recucerească piața. Walter Elliot s-a ocupat de înviorarea agriculturii.

Dominioanele au ajutat in timpul războiului metropola si acum cerură in schimb diferite drepturi: reprezentanți deosebiți de cei ai Angliei in Societatea Națiunilor, parlamentul nu mai avea dreptul sa legifereze pentru dominioane (Westmister – 1931), prim-miniștrii dominioanelor depindeau direct de rege, el devenind singura legătura dintre metropola si Commonwealth.
Printr-un tratat din 1921 se hotărăște ca și Irlanda sa devină dominion. Se crease un stat liber al Irlandei de Sud, Ulser-ul rămânând englez. Din 1922 până în 1931 Cosgrave (președintele Irlandei din acel timp) a fost de acord cu aceste masuri, dar înlocuitorul lui (La Valera) începând cu 1931 a rupt orice legătura cu Anglia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.