Perioada dintre cele doua razboaie in Anglia

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

IV. Problema somajului englez era complexa. NuAZmarul oamenilor ocupati in Anglia dupa razboi in realitate a crescut, nu s a micsorat. In 1911 munceau 12 927 000 de barbati si 5 424 000 de femei. In 1921, 13 656 000 de barbati si 5 701 000 femei. Dar numarul total al cetatenilor in cautare de lucru era mai mare si, mai ales, se produsese o deplasare a mainii de lucru. Minele, caile ferate, industr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perioada dintre cele doua razboaie in Anglia

IV. Problema somajului englez era complexa. NuAZmarul oamenilor ocupati in Anglia dupa razboi in realitate a crescut, nu s a micsorat. In 1911 munceau 12 927 000 de barbati si 5 424 000 de femei. In 1921, 13 656 000 de barbati si 5 701 000 femei. Dar numarul total al cetatenilor in cautare de lucru era mai mare si, mai ales, se produsese o deplasare a mainii de lucru. Minele, caile ferate, industria texAZtila foloseau mai putini muncitori; comertul, ramuAZrile de agrement (sporturi, hoteluri etc), transporAZturile rutiere foloseau dimpotriva un numar mai mare.

La aceste schimbari legate de natura indusAZtriilor corespund curioase migratiuni. In timpul reAZvolutiei industriale, centrul de greutate al Angliei se deplasase de la sud la nord; astazi transportul energiei electrice, motoarele actionate cu benzina atrag populatia spre sud si, in special, in regiunea Londrei. Folosirea acestor noi forte explica somajul grav al minerilor, datorita si maririi productiei in alte tari mai bine utilate, in special in Polonia. In 1926 o incercare de a scadea salariile minerilor pro-voaca o greva generala. Ziarele incetand sa apara, guvernul publica o mica foaie oficiala: British Gazette, si isi anexa in mod temporar British Broadcasting Corporation (singura companie autorizata in Anglia sa faca emisiuni de radio).

Stapan pe opinia publica, sprijinit de majoritatea tarii, sustinut de numerosi voluntari care colaborau cu politia si asiAZgurau aprovizionarea marilor orase, guvernul conAZservator a invins greva.
V. Cand numarul somerilor depasi un milion si jumatate, asigurarea contra somajului nemaiputand face fata, trebui sa fie inlocuita printr o subventie, dole, sistem ruinator pentru buget. Un guvern labuAZrist, prezidat de Ramsay Macdonald, venind la puAZtere in 1929, nu reusi mai mult decat guvernul conAZservator sa invinga somajul si criza.

In Statele Unite, in Europa, capitalistii pierdeau orice increAZdere in viitorul Angliei. Aurul evada din tara. In timpul celei de a doua jumatati a lunii iulie 1931, treizeci si cinci de milioane de lire se scursera astfel din Londra. In ritmul acesta, bancruta nu era deAZparte. Ramsay Macdonald se gandi ca un cabinet naAZtional ar inspira mai multa incredere. Fara a fi pus in minoritate de parlament, care de altfel era in vaAZcanta, el ii ofera regelui demisia. Fu insarcinat sa formeze, cu concursul conservatorilor, un cabinet de coalitie, pe care il prezida tot el in 1935, data la care Stanley Baldwin, leader ul conservatorilor, ii urma la putere.

VI. Redresarea rapida a economiei britanice in peAZrioada 1931--1935 ii surprinse si pe cei mai optimisti. Pe de o parte - si intr o larga masura - ea se datora sangelui rece al natiunii, pe de alta enerAZgicului ministru al finantelor: Neville Chamber lain. Metodele folosite au fost destul de simple: a) Anglia a renuntat sa mentina valoarea aur a lirei. Cursul ei a scazut in Franta de la 125 la 75 de franci. Insularitatea muncitorilor si a functionarilor britanici a facut ca aceasta scadere sa nu fie urAZmata de o crestere importanta a salariilor. Preturile engleze au scazut mai mult decat acelea ale blocului aur, favorizand exportul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.