Pericolele in munti

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.46

nivel: Facultate

Cauze obiective. Friabilitatea rocilor, agentii meteorologici (furtuna, ploile mari, descarcarile electrice, ceata), lipsa de rezistenta a materialului ajutator (a fringhiei, carabinierelor, pitoanelor etc.).
In alpinism se poate spune ca "imprudenta si neglijenta se platesc cu viata". In adevar, daca ne gindim ca din imprudenta sau neglijenta nu se iau -- la plecarea in mars -- toate mater[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pericolele in munti

Cauze obiective. Friabilitatea rocilor, agentii meteorologici (furtuna, ploile mari, descarcarile electrice, ceata), lipsa de rezistenta a materialului ajutator (a fringhiei, carabinierelor, pitoanelor etc.).
In alpinism se poate spune ca "imprudenta si neglijenta se platesc cu viata". In adevar, daca ne gindim ca din imprudenta sau neglijenta nu se iau -- la plecarea in mars -- toate materialele necesare, ca din imprudenta se calea cele mai elementare reguli de igiena in munte, putem concluziona ca acestea ameninta in mod direct sanatatea sau cel putin creeaza o indispozitie; iar omul afectat de indispozitie organica este cel dintii amenintat de accidente.

Accidentele mai frecvente provin din nerespectarea urmatoarelor reguli:
-- nu te sprijini intr-o priza pina cind nu ai incercat daca se misca; in consecinta nu sari niciodata de pe o piatra pe alta, nici cind iti lasa impresia de stabilitate, ci mergi linistit, calculat, cu singe rece;
-- nu da drumul la pietre nici atunci cind, miscind o priza, ai ramas cu ea in mina; pune-o ala 16416c220q ;turi sau, cind nu este posibil, anunta pe cei de jos si arunca piatra in afara directiei periculoase pentru ei;
-- uita-te bine unde calci, spre a nu te impiedica de bolovanii, care te fac sa aluneci pe panta si care incep apoi sa se rostogoleasca la vale;

-- de cite ori astepti jos urcarea unui tovaras sau asiguri de jos nu sta in acelasi plan vertical cu el, ci, daca este posibil, adaposteste-te de pietrele care eventual s-ar desprinde de sus;
-- gindeste-te mereu ca imprudenta ta nu te ameninta numai pe tine, ci pe toti cei care se gasesc mai jos de tine sau sint legati in aceeasi fringhie.

In rezumat, imprudenta poate provoca raceli, alunecari, prabusiri, dezorientari si rataciri celui imprudent si, in plus, alte accidente celor cu care imprudentul se afla in echipa.Lipsa de cunostinte in ceea ce priveste tehnica mersului in munte, alegerea itinerarelor, orientarea, caracteristicile geologice ale regiunii respective provoaca: eforturi mari zadarnice, pierderi de timp, angajari pe itinerare periculoase din punct de vedere alpinistic, surprize neplacute si, in plus, ingreunarea situatiei tactice.

In ceea ce priveste diferitele afectiuni organice, mentionam ca sint periculoase numai cele care nu se pot constata decit in momentele critice. De pilda, frica apare in momentele grele ale activitatii desfasurate (la un punct greu al catararii, la o traversare pe un briu, la o coborire pe un culoar etc.); in fata unui pericol iminent fricosul isi pierde cumpatul, se contracta mai mult decit este necesar; aceste contractii il istovesc sau il fac sa comita imprudente.

Chiar si cei curajosi pot sa-si piarda cumpatul intr-un moment greu de catarare. De aceea este indicat ca pe timpul executarii exercitiilor de alpinism sa se urmareasca indeaproape comportarea fiecarui militar si sa nu se inceapa niciodata exercitiile in teren dificil decit dupa ce s-au facut destule incercari si exercitii in poligonul de antrenament, cu toate masurile de siguranta.

Militarii care nu-si pot forma deprinderi temeinice in poligonul de antrenament, care nu au incredere in sine nu vor fi selectionati pentru a deveni cap de coarda sau secunzi, intrucit acestia pot periclita si pot primejdui securitatea celorlalti militari din echipa (grupa). Ei vor fi intotdeauna dispusi la mijlocul formatiei echipei (grupei), insistindu-se cu perseverenta pe eliminarea unor neajunsuri care-i caracterizeaza.

Oboseala mare, datorata efortului prelungit, lipsei de antrenament sau rarefierii aerului, poate constitui, de asemenea, cauza unei serii de accidente.Dintre cauzele obiective friabilitatea rocilor poate provoca cele mai multe accidente, din care citam: alunecarea de pe stinca, desprinderea pietrelor, formarea grohotisurilor si a culoarelor de pietre, care pot declansa lavine de pietre etc. In cadrul acestei lucrari am aratat gradul de friabilitate al diferitelor roci care formeaza structura muntilor nostri si care trebuie sa fie comportarea militarilor pe timpul escaladarilor in diferite imprejurari.
Lavinele de pietre.

Pietrele de pe culoare si cele de pe grohotisuri pot fi antrenate in miscare foarte usor de o capra care a sarit peste ele, de caderea unei pietre care s-a desprins din peretele vecin, de un om care le-a impins imprudent cu piciorul etc.Privind de sus o lavina, ni se infatiseaza un spectacol de o rara si salbatica frumusete. Dar este cu totul neplacuta si periculoasa situatia celui care se afla jos in calea ei.

Este aproape imposibil sa te feresti de bolovanii care sar in toate partile cu aceeasi furie. Daca te gasesti mai aproape de originea lavinei, te poti feri de bolovanii izolati pindindu-le ultimul salt si ferindu-te din calea lor numai la ultima saritura; daca te feresti mai devreme este zadarnic, intrucit bolovanii se rostogolesc in zigzag neregulat si te pot prinde tocmai acolo unde te-ai refugiat. Pe panta in jos nu exista scapare decit daca peretii ofera undeva o curbura sau o firida in care te poti adaposti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.