Pericole care au amenintat imperiul Bizantin in perioada 1025-1185

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

O amenintare pentru imperiu o constituie invazia uzilor in anul 1065 in timpul imparatului Constantin al X-lea Ducas (1059-1067) . Acestia erau tot de neam scit dar mai nobili si mai numerosi decat pecenegii. Acestia au trecut Istrul impreuna cu avutul lor in corabii lungi si monoxile si au invins garnizoanele de la granita alcatuite din romei si bulgari. Poporul uzilor se ridica la 60000 de oamen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pericole care au amenintat imperiul Bizantin in perioada 1025-1185

O amenintare pentru imperiu o constituie invazia uzilor in anul 1065 in timpul imparatului Constantin al X-lea Ducas (1059-1067) . Acestia erau tot de neam scit dar mai nobili si mai numerosi decat pecenegii. Acestia au trecut Istrul impreuna cu avutul lor in corabii lungi si monoxile si au invins garnizoanele de la granita alcatuite din romei si bulgari. Poporul uzilor se ridica la 60000 de oameni in stare sa lupte. O parte dintre acestia au jefuit intreg Illirycum-ul pana la Tesalonic si Elada si au adus cu ei o prada uriasa.

Aceste lucruri il descurajau pe imparat, iar el amana strangerea armatei socotind ca neamul acesta este invincibil. Si trimitand daruri incerca sa-i convinga prin acestea pe barbari sa incheie pace. Venind insa o iarna grea asupra lor, cand se intorceau spre locurile lor, si-au parasit nu numai prada de razboi dar si propria avere pentru a le usura drumul si a ajunge inapoi in tabara. Interventia divina i-a salvat pe bizantini deoarece in tabara uzilor a izbucnit o epidemie de ciuma, impreuna cu o foamete si cu razboiul cu bulgarii si pecenegii vecini care i-au desfiintat ca popor in anul 1065.

O ramasita a lor se refugiaza la rusi iar o alta intra in slujba imparatului care ii colonizeaza in Macedonia [5]. Mai tarziu uzii din armata bizantina ii vor trada pe acestia atunci cand vor trece de partea turcilor selgiucizi in batalia de la Mantzikert din anul 1071 In afara de pericolele externe Imperiul a trebuit sa faca fata si unor rascoale ale populatiei; una dintre acestea fiind si cea a lui Niculita din Larissa in anul 1066. Acesta era un aristocrat si era un apropiat al imparatului si incearca sa-l avertizeze pe imparat in legatura cu o rascoala pusa la cale in Tesalia de romei, vlahi si bulgari dar avertismentele lui nu sunt luate in seama; ii trimite chiar si o scrisoare dar nu primeste raspuns.

Incearcand sa-i prinda pe capii rascoalei pe cont propriu este atras pana la urma in cercul lor si devine conducatorul rasculatilor. La inceput inregistreaza niste victorii dar fara o prea mare importanta. La sfarsitul anului 1066 primeste de la imparat o scrisoare intarita cu juramant care i-i asigura imunitate lui si asociatilor lui in cazul in care s-ar fi predat. Asociatii care nu au acceptat oferta imparatului au fost arestati din porunca lui Niculita care incerca o impacare cu imparatul. Intelegerea nu a fost respectata decat pe o perioada de 4 luni dupa care imparatul, in intelegere cu patriarhul Ioan Xiphilinos care declara nul juramantul si exileaza pe Niculita in tema Armeniacon, in castrul Amaseii [6].

O alta revolta a colonistilor din partile Istrului care erau in majoritate pecenegi are loc intre anii 1072-1073 in timpul imparatilui Mihail al VII-lea Dukas (1071-1078) din cauza sistemului de excesiva fiscalitate si austeritate impus de logothetul Nichifor. Pentru a linisti spiritele, imparatul trimite ca mediator pe satrapul Dristrei, anume Nestor. Deoarece logothetul ii confisca averea, acesta devine conducatorul rasculatilor si pregateste invadarea tarii romeilor si mai ales asediul Constantinopolului. In anul 1073 temandu-se de o tradare Nestor ridica asediul Constantinopolului si se intoarce cu armata in partile Dunarii. Aceasta rascoala a avut un ecou deoarece impozitele au scazut dupa aceea simtitor [7].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.