Pericole alpinism

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.45

nivel: Facultate

Limita responsabilitatii, scrie un alpinist, exclude acel domeniu al alpinismului care se identifica cu un joc de noroc. In acesta se situeaza toate escaladele caracterizate prin pericol obiectiv; escaladele la care predomina de la inceput conditii meteorologice nesigure; escaladele la care echipamentul nu corespunde in toate privintele; escaladele la care ambitia face sa se uite limita posibilita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pericole alpinism

Limita responsabilitatii, scrie un alpinist, exclude acel domeniu al alpinismului care se identifica cu un joc de noroc. In acesta se situeaza toate escaladele caracterizate prin pericol obiectiv; escaladele la care predomina de la inceput conditii meteorologice nesigure; escaladele la care echipamentul nu corespunde in toate privintele; escaladele la care ambitia face sa se uite limita posibilitatilor proprii; in fine, mersul solitar.

In functie de geneza lor deosebim doua categorii de pericole: -- subiective si obiective, amindoua la fel de importante. Afirm totusi ca pericolele subiective fac cele mai multe victime. Acestea izvorasc din insusi "subiectul", in cazul nostru alpinistul, si depind, in mare masura, de intelectul acestuia.

Primul loc il ocupa ignoranta, insotita de neglijenta, delasare, inainte de a face primul pas in alpinism trebuie sa ne informam, sa cunoastem bine terenul de joc --muntele -- sub toate aspectele sale, sa ne echipam procurindu-ne incaltaminte, imbracaminte si materiale tehnice de cea mai buna calitate si corespunzatoare scopului, sa tinem seama de regulile "jocului", sa invatam din experienta alpinistilor rutinati, fara de care sa nu pornim la drum (o carte nu poate inlocui niciodata dascalul !). Daca este posibil, sa urmam cursurile scolii oficiale de alpinism sub conducerea unor profesori calificati.

Sa cistigam experienta, parcurgind traseele, incepind cu cele mai usoare, invingind dificultati de gradul II, III si IV atit in urcus, cit si in coboris. Acest antrenament gradat trebuie reluat in fiecare inceput de sezon, chiar de cei mai buni alpinisti. Sa tinem seama de conditiile meteorologice, de sfaturile cunoscatorilor tinutului, ale cabanierilor si alpinistilor mai vechi. Sa nu ne hazardam pe tresee lungi si dificile, pe vreme nesigura si sa plecam devreme la drum. Este de dorit un examen medical periodic care dealtfel este obligatoriu pentru orice sportiv de performanta.

Traseele alpine necesita o buna conditie fizica, iar aceasta se obtine prin antrenament la munte, daca este posibil, dar si la ses, pentru cei care locuiesc mai departe si vin mai rar la munte.O importanta sursa de pericol o constituie foboseaiat care conduce atit la slabirea rezistentei fizice, cit mai ales la slabirea atentiei, la delasare si neglijare a regulilor alpinismului. In acest sens amintim si de alimentatie.

In afara de alimentatia corecta, pe care o vom trata aparte, este momentul sa acceptam aici ca alpinistul nu trebuie sa mearga pina la epuizarea totala a resurselor fizice, ci sa se alimenteze din timp, completindu-si caloriile cheltuite in efort. De asemenea, el trebuie sa se odihneasca in timpul urcusului pentru a pastra rezerve necesare coborisului, care adesea se face in necunoscut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.