Performante tragice in istoria omenirii - razboiul ca stare de permanenta

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.74

nivel: Liceu

Cu o remarcabilă vigoare omenirea încerca să își caute un nou făgaș al evoluției. Prea curând însă uitarea a acoperit cu valul său protector lungii ani de lipsuri și suferințe, ducând lumea – după numai două decenii de pace – în pragul unui nou război. “Cine nu învață din istorie este condamnat să o repete”.

Nori sumbri acopereau cerul unei lumi care nu își [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Performante tragice in istoria omenirii - razboiul ca stare de permanenta

Cu o remarcabilă vigoare omenirea încerca să își caute un nou făgaș al evoluției. Prea curând însă uitarea a acoperit cu valul său protector lungii ani de lipsuri și suferințe, ducând lumea – după numai două decenii de pace – în pragul unui nou război. “Cine nu învață din istorie este condamnat să o repete”.

Nori sumbri acopereau cerul unei lumi care nu își revenise după “primul război total”. Fascismul și militarismul câștigau teren, împreună cu teritoriile periculoase ale “spațiului vital ” sau a “raselor superioare și inferioare”.

La 1 Septembrie 1939, punând în aplicare “Planul Alb”, armatele lui Adolf Hitler atacau Polonia declanșând cel de-al doilea război mondial, război ce se va transforma în cea mai mare grozăvie trăită de omenire de la începuturile sale. Din Europa până în Africa și Asia, din Oceania până în America, un cerc de foc și de moarte a cuprins pământul pentru 6 ani: 1939 – 1945. Un inimaginabil potențial militar a fost aruncat peste glob.

Statele neutre s-au văzut atacate, cele mai mici au fost cucerite, statele mari au luptat din răsputeri pentru a supraviețui și pentru a-și atinge scopurile, în timp ce zeul necruțător al războiului și-a cules “cuvenitele“ jertfe de sânge și suferință pe fronturile din Europa, Africa și Asia.

Timp de 2194 de zile au fost angajate în luptă uriașe eforturi materiale și umane. Au participat 61 de state, cu o populație de 1,7 miliarde locuitori, adică 3/4 din întreaga lume. Operațiunile militare s-au desfășurat pe teritoriile a 40 de state din patru continente, pe o suprafață de 22 de milioane de km2, supus unor inimaginabile distrugeri.

Numărul celor mobilizați în acest război a fost de 110 milioane, iar armamentul folosit și fabricat s-a cifrat la 653.000 avioane, 287.000 tancuri și circa 1.000.000 de tunuri, pentru a enumera doar cele mai importante arme de luptă. Omenirea a suferit pierderi imense: circa 51 de milioane de morți, răniți și dispăruți, adică 25.298 victime la fiecare 24 de ore, o adevărată culme a aberației și ororii în lume.

Aceste rânduri nu s-au vrut o apologie a războiului, a crimei organizate în numele “intereselor superioare“, nici o istorie completă a conflictelor interumane, ci mai degrabă un mijloc de a trezi în mințile și inimile cititorilor dorința vie de a face din ,, Pace “, nu din război, o stare permanentă de existență.

Scopul acestui articol poate fi atins doar dacă veți reuși să înțelegeți că cifrele prezentate nu reprezintă altceva decât oameni, doar dacă veți reuși să vă imaginați aceste milioane de vieți prinse în vâltoarea necruțătoare a conflictelor, destine tulburate și zdrobite în final de zeul Război și cortegiul său întunecat de ajutoare: Foamea, Focul, Boala, Cruzimea și Moartea. Orice război are un sfârșit. Suferințele nu!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.