Perfectionarea managementului resurselor umane ca factor al cresterii eficientei activitatii intreprinderii

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In contextul relatiilor economiei de piata, o atentie deosebita trebuie sa se acorde managementului resurselor umane in cadrul fabricilor de confectii din Republica Moldova, deoarece ramura in cauza prezinta un sector care necesita o dotare inalta cu forta de munca. Astazi mai multe intreprinderi industriale se confrunta cu un neajuns de forta de munca calificata, ceea ce este legat de migratia po[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perfectionarea managementului resurselor umane ca factor al cresterii eficientei activitatii intreprinderii

In contextul relatiilor economiei de piata, o atentie deosebita trebuie sa se acorde managementului resurselor umane in cadrul fabricilor de confectii din Republica Moldova, deoarece ramura in cauza prezinta un sector care necesita o dotare inalta cu forta de munca. Astazi mai multe intreprinderi industriale se confrunta cu un neajuns de forta de munca calificata, ceea ce este legat de migratia populatiei, mai ales, din regiunile rurale, datorita nivelulului scazut de trai al populatiei, motivatiei slabe a angajatilor etc.

Deci, managerii trebuie sa se gandeasca bine la ceea ce le ofera angajatilor si ce asteapta de la ei, daca doresc ca performantele intreprinderii sa fie cat mai inalte, iar organizatiile lor - competitive.Transformarile in sistemul economic si politic din Republica Moldova ofera fiecarui om posibilitati mari, dar concomitent ii si pericliteaza stabilitatea existentei, implicit, insuflandu-i un anumit grad de incertitudine. In aceasta situatie managementul resurselor umane capata o deosebita importanta, intrucat permite solutionarea si generalizarea unui spectru de probleme ce vizeaza adaptarea individului la conditiile mediului.

O mai buna utilizare a factorului uman se situeaza printre factorii cu influenta majora in cresterea eficientei si a profitului unitatii economice.Deocamdata, insa, intre declaratiile de acest gen si starea reala a lucrurilor la intreprinderile autohtone exista un decalaj considerabil. In mod traditional, principala subdiviziune structurala, care realizeaza managementul resurselor umane in cadrul unitatilor economice, este serviciul personal, detasat de alte servicii conexe, cum ar fi serviciul de organizare a muncii si salarizare, serviciul de protectie a muncii, serviciile juridice.

In majoritatea cazurilor, departamentele de personal au un statut organizatoric redus si din punct de vedere profesional lasa mult de dorit. In virtutea acestui fapt ele nu indeplinesc o serie de sarcini, care tin in mod direct de managementul personalului.

Este necesar de mentionat ca in domeniul industriei de confectii autohtone au fost elaborate doua teze de doctorat: Zgureanu M. cu tema "Aspectele organizational-economice ale restructurarii intreprinderilor industriale" (pe materialele industriei usoare ale Republicii Moldova) si Golocialova I. cu tema "Calculatia costurilor de productie in industria de confectii". Insa, in aceste cercetari au fost abordate problemele restructurarii intreprinderilor industriei usoare, inclusiv a celei de confectii, si aspectele contabile ale costurilor de productie in sectorul de confectii.

Aspectul dirijarii eficiente a personalului, in conditiile deficitului acut al fortei de munca calificate, precum si impactul acestuia asupra performantelor intreprinderii, este foarte putin abordat pentru industria de confectii, prin acest fapt explicandu-se actualitatea temei alese.Scopul cercetarii consta in diagnosticarea managementului resurselor umane la fabricile de confectii din Republica Moldova si elaborarea unor masuri de perfectionare a dirijarii personalului in scopul ridicarii eficientii activitatii sectorului de confectii autohton.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.