Percutia

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Prin percutie punem in vibratie structura percutata, iar vibratiile se transmit la ureche ca sunet de percutie ce se asculta optim la o distanta de 50 cm.
Sunetul depinde de structura, capacitatea vibratorie, elasticitatea tesuturilor, dar cel mai important de cantitatea de aer pe care o contine organul. Prin percutie putem investiga organe ce contin aer si organe care nu co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Percutia

Prin percutie punem in vibratie structura percutata, iar vibratiile se transmit la ureche ca sunet de percutie ce se asculta optim la o distanta de 50 cm.
Sunetul depinde de structura, capacitatea vibratorie, elasticitatea tesuturilor, dar cel mai important de cantitatea de aer pe care o contine organul. Prin percutie putem investiga organe ce contin aer si organe care nu contin aer, dar se gasesc in vecinatatea organelor cu aer.

Percutia se poate face in 2 feluri:
a).percutia directa: consta in lovirea unui anumit teritoriu cu suprafata palmara, cu marginea cubitala sau cu degetele flectate de la o mana sub forma de ciocan. Sunetul obtinut are intensitate scazuta, este difuz deoarece forta percutorie se distribuie in suprafata si pune in vibratie un teritoriu extins.
b).percutia indirecta sau mediata consta in lovirea cu un ciocanel a unui corp solid, o placuta, asezata pe suprafata corpului. Initial ciocanelul avea capul de cauciuc, iar placuta era din metal, sidef, fildes, plastic.

In practica ciocanelul este inlocuit cu mediusul mainii drepte, flectat sub forma de ciocan, iar placuta cu falanga a II-a a mediusului mainii stangi. Aceasta percutie este percutia digito-digitala. Sunetul obtinut este distinct, deoarece sfera de percutie este strict limitata la dimensiunile placutei.

Tehnica percutiei digito-digitale: se aplica degetul mijlociu de la mana stanga pe suprafata corpului in contact intim, dar fara a apasa foarte tare. Cu degetul mijlociu de la mana dreapta se aplica lovituri asupra falangei a II-a a mediusului mainii stangi. Aceste lovituri trebuie sa fie ritmice, egale ca forta si perioada. Intensitatea loviturii variaza in functie de rezultatul dorit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.