Perceptiile romanesti - Ion C Bratianu si problema capitulatiilor

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Finalizarea razboiului Crimeii si Congresul de Pace de la Paris provoaca o adevarata explozie de entuziasm in randul romanilor. Reunita intr-o uriasa manifestatie la Iasi, reprezentantii partidei nationale ii scriu domnitorului Grigore Al. Ghica, el insusi un unionist convins: " Marile puteri ale Europei care muncesc la opera grandioasa a pacificarii s-au ocupat de viitorul Principatelor Romane si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perceptiile romanesti - Ion C Bratianu si problema capitulatiilor

Finalizarea razboiului Crimeii si Congresul de Pace de la Paris provoaca o adevarata explozie de entuziasm in randul romanilor. Reunita intr-o uriasa manifestatie la Iasi, reprezentantii partidei nationale ii scriu domnitorului Grigore Al. Ghica, el insusi un unionist convins: " Marile puteri ale Europei care muncesc la opera grandioasa a pacificarii s-au ocupat de viitorul Principatelor Romane si au pus ca principiu respectarea vechilor privilegii si imunitati ale acestor tari. Aceste privilegii sunt bazate pe capitulatiile incheiate de stramosii nostri in secolele XV-XVI cu Sublima Poarta (16/28 februarie 1856)"79.

Aceeasi speranta pe intreg teritoriul tarii: in sfarsit, privilegiile inregistrate in capitulatii vor deveni pe deplin operationale.
Logofatul Vasile Ghica isi impartasea opiniile politice intr-o: " Adresa catre romani" din 16 aprilie 1856: " Sa ne mentinem in suveranitatea noastra garantata de capitulatiile noastre cu sultanul suzeran, ceea ce ne va recomanda respectului lumii"80.
in aceeasi zi vedea lumina tiparului un " Proiect de formula a dorintelor Romaniei" care aprecia si el " in virtutea dreptului suveran la autonomie, poporul declara pe cale legala ca dorinta lui cea mai neteda este de a forma un singur cap politic, un stat indivizibil"81.

Doua luni mai tarziu la Londra, Dimitrie Bratianu apreciaza la o conferinta tinuta in onoarea maiorului Filipescu (care refuzase sa trimita artileria Moldovei in Rusia) ca: " Dorinta unirii si a respectului suveranitatii nationale, care este inscrisa in tratatele romanilor si care le asigura dreptul de a-si da ei insisi legi si de a lua pe seful statului de oriunde ar voi"82, trebuie impusa. Cea mai buna cale pentru aceasta este de a-i face pe toti romanii sa aibe constiinta drepturilor lor inscrise in capitulatii.

Asa cum aratau si alti istorici, " cererile romanesti se intemeiau pe faptul ca insusi firmanele Portii recunosteau Principatele romane ca detasate de celelalte posesiuni sau provincii aflate sub dominatia sa"83, opinie corecta cu diferenta deloc neglijabila ca romanii nu voiau sa auda nimic de firmanele Portii, ci doar de capitulatiile lor incheiate in vechime.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.