Perceptii occidentale

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Spre a beneficia de atata siguranta in niste declaratii in fond revolutionare la adresa statutului politic regional, Walevski solicitase si primise o serie de evaluari de la specialistii in drept international care concluzionasera ca: " desi obligat la anumite datorii conventionale in raportul cu protectorul sau, statul protejat nu ramane mai putin suveran"3.

Un alt prieten al princ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perceptii occidentale

Spre a beneficia de atata siguranta in niste declaratii in fond revolutionare la adresa statutului politic regional, Walevski solicitase si primise o serie de evaluari de la specialistii in drept international care concluzionasera ca: " desi obligat la anumite datorii conventionale in raportul cu protectorul sau, statul protejat nu ramane mai putin suveran"3.

Un alt prieten al principatelor, Paul Bataillard aprecia in lucrarea " Principatele Moldovei si Valahiei in fata Congresului" ca ele isi vor pastra privilegiile si imunitatile sub suzeranitatea Portii. Dar despre ce suveranitate vrea tratatul sa vorbeasca ? Despre adevarata suveranitate stabilita prin vechile conventii ale Principatelor cu Poarta sau despre suzeranitatea abuziva? Chestiunea de drept este foarte simpla...vorbim despre dreptul...care rezulta din continutul tratatelor.

Stipulatiile Principatelor cu Sublima Poarta acordandu-i acesteia asupra Principatelor anumite drepturi" insa " angajamentele sale Turcia le-a violat; in mod firesc si pe buna dreptate contractul este anulat", in aceste conditii ce este de facut, se intreaba Paul Bataillard. " Raspundem fara sa sovaim: unirea celor doua principate intr-un singur stat sub suzeranitatea Portii, aceasta suzeranitate fiind clar definita conform vechilor tratate"5. Tot Bataillard explica clar ce intelegea prin " vechile tratate" iar explicatia va fi acceptata doi ani mai tarziu si inscrisa ca document oficial de catre Conventia de la Paris.

" Toate raporturile Principatelor cu Poarta sunt reglementate de trei tratate, foarte scurte (1392,1460,1513). Clauzele se reduc la aceasta: pe de o parte tribut si juramant de credinta, pe de alta, protectie impotriva dusmanilor si investitura obligatorie"6. Baza intregii argumentatii franceze la 1855-1856 dar si mai tarziu, era regasita tocmai la textul capitulatiilor, pe care de peste 20 de ani oamenii politici romani le facusera publice intregii Europe, (ca un singur exemplu, la 1853, emigratia romaneasca la Paris cerea: " arme, unirea Principatelor si recunoasterea imediata a capitulatiilor noastre"7).

Rusia, care dimpotriva, a pretins intotdeauna ca apara drepturile legitime ale moldo-valahilor impotriva Turciei, nici chiar de Poarta. Aceste tratate sunt unica baza pe care puterile s-au sprijinit pentru a elucida si rezolva chestiunea Principatelor"8.Inarmat cu astfel de lucrari, Alexandru Walevski declara ca: " nu va fi scapat nimanui ca regimul de vasalitate in conformitate cu capitulatiile si intarit impotriva incalcarilor suzeranului se apropie mult de independenta"9, in fond zecile de ani de actiune diplomatica romaneasca transformase ideea capitulatiilor intr-o obisnuinta pentru francezi.

Astfel Louis de Naleche aprecia in lucrarea " Modo-Valahia" ca cele doua tari " au preferat sa plateasca tribut decat sa vada un turban sau o moschee pe teritoriul lor"10. Un alt publicist francez, Armand Levy, nota in " Principatele Romane si Imperiul Otoman" " cand turcii au invadat Europa mai multe popoare crestine au fost cucerite. Romanii nu au putut fi constransi sa se inchine turcilor, intre domnii lor si sultani s-au incheiat capitulatii sau tratate"11.

Mai mult, Levy condamna Sublima Poarta pentru ca: " incearca sa denatureze importanta capitulatiilor... Dar ce crede ea ca sultanii ar fi mai putin obligati sa-si indeplineasca promisiunile numai pentru ca actele ar fi semnate doar de ei? Un stat civilizat trebuie sa tina seama de tratate solemne, isi inchipuie Turcia ca va putea sa determine dreptul public european ca un incendiu al arhivelor este suficient pentru a face sa dispara drepturile statelor?"12.

Concluzia lui Armand Levy este extrem de favorabila romanilor in preajma Congresului de la 1856: " conform vechilor capitulatii si potrivit traditiei, romanii au dreptul de a-si alege domnitorul, autohton sau strain, dupa plac, numai sa fie crestin si Poarta este obligata sa-1 recunoasca"13. Cu alte cuvinte, unire, independenta, print strain, toate perspectivele sunt deschise daca vechile capitulatii sunt respectate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.