Perceptii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Diversificarea analizatorilor a fost impusa, in cursul evolutiei, de necesitatea cuprinderii unei game mai intinse de insusiri si laturi ale realitatii obiective, pentru o mai buna adaptare la influentele ei. Dar tocmai pentru ca valoarea adaptativa a perceptiei sa devina mai mare, s-a impus tot atat de necesar ca principiul diferentierii si specializarii sa fie intregit cu principiul interactiuni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perceptii

Diversificarea analizatorilor a fost impusa, in cursul evolutiei, de necesitatea cuprinderii unei game mai intinse de insusiri si laturi ale realitatii obiective, pentru o mai buna adaptare la influentele ei. Dar tocmai pentru ca valoarea adaptativa a perceptiei sa devina mai mare, s-a impus tot atat de necesar ca principiul diferentierii si specializarii sa fie intregit cu principiul interactiunii si integrarii plurimodale.

Superioritatea calitativa pe care o dobandeste perceptia umana, se datoreaza, in buna parte, tocmai dezvoltarii functiei integrarii plurimodale si interactiunii dintre imaginile monomodale si cele plurimodale. Imaginea perceptiva nu se realizeaza ca o intiparire mecanica de tip pasiv a "amprentelor" obiectului in creier. Ea este rezultatul unui proces activ, orientat si subordonat unor scopuri concrete ale activitatii de cunoastere (teoretice) sau practice.

Intotdeauna, desfasurarea perceptiei este sustinuta si mijlocita de o serie de operatii pe care le efectuam cu si asupra obiectului perceput: actiuni de deplasare, de asezare-ordonare, de probare-masurare, de descompunere etc. Gratie acestor actiuni, imaginea perceptiva dobandeste adecvarea si precizia necesare in reglarea optima a comportamentului si activitatii.In conditiile perceptiei cotidiene, avem impresia ca perceptia se realizeaza automat si instantaneu, de indata ce stimulul actioneaza asupra unui analizator (organ de simt) sau a altuia.

In realitate, procesul perceptiv este unul de desfasurare fazica, avand urmatoarele faze: orientarea, detectia, discriminarea, identificarea si interpretarea. Perceptia este guvernata de o serie de legi generale, aplicabile tuturor modalitatilor senzoriale si tuturor situatiilor reale. Enumeram pe cele mai importante: legea integralitatii-structuralitatii, legea selectivitatii, legea constantei perceptive, legea semnificatiei si legea proiectivitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.