Perceptie interpersonala si relationare in context organizational

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Spre deosebire de perceptia unui obiect fizic, perceperea "altuia" este mult mai complexa, nu numai pentru ca individul uman are o multime variata de insusiri, ci si pentru ca "obiectul" perceptiei este, la randul lui, "subiect cunoscator", constient de sine si de actul perceptiei, care ne influenteaza in mod activ si, de multe ori, intentionat, perceptia. In acest fel, perceptia interpersonala se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perceptie interpersonala si relationare in context organizational

Spre deosebire de perceptia unui obiect fizic, perceperea "altuia" este mult mai complexa, nu numai pentru ca individul uman are o multime variata de insusiri, ci si pentru ca "obiectul" perceptiei este, la randul lui, "subiect cunoscator", constient de sine si de actul perceptiei, care ne influenteaza in mod activ si, de multe ori, intentionat, perceptia. In acest fel, perceptia interpersonala se include in mecanismul interactiunii cu celalalt.

Un experiment clasic (H. Kelley, 1950) a demonstrat rolul trasaturii centrale in perceperea interpersonala. Inainte de intrarea la prima ora de curs cu un profesor nou, studentii au fost impartiti in doua grupe: primei grupe i s-a spus ca profesorul este "un tip cald, harnic, critic, practic si hotarat", iar celei de a doua grupe ca este "un tip rece, harnic, critic, practic si hotarat". Dupa curs, studentilor li s-a cerut sa aprecieze expunerea: mica diferenta de la inceputul descrierii personalitatii profesorului (cald / rece) a influentat perceptia pe care fiecare grupa a avut-o despre calitatea expunerii, in sensul ca studentilor celei de a doua grupe expunerea li s-a parut mai putin interesanta.

Impresia pe care ne-o formam despre ceea ce este si ceea ce face "celalalt" este "ghidata" de aceste informatii despre manifestarile sale (cum este): modul in care interpretam informatiile depinde de "montajul" creat prin informatiile care preced perceptia ("setul perceptiv"). In cazul de mai sus, trasatura centrala structureaza diferit interpretarea informatiilor despre profesor pentru studentii din cele doua grupe: "cald" asociat cu "hotarat" are cu totul alta semnificatie decat "rece" asociat cu "hotarat", prima combinatie creeand sugestia de simpatic, iar cea de a doua, de antipatic!

Ca orice alt obiect al cunoasterii, persoana celuilalt nu poate fi cunoscuta "in sine", ci "pentru sine"; imaginea noastra despre celalalt corespunde doar partial realitatii, o serie de factori de natura subiectiva si obiectiva intervenind in procesul de "subiectivizare" a perceptiei. Acesti factori pot apartine subiectului percepator ("setul perceptiv", experienta anterioara, abilitatile sale sociale, gradul de inteligenta, trairile afective declansate de perceptie), obiectului perceput (masura in care el este "transparent" pentru subiect, elementele comunicarii sale nonverbale, atitudinea sa in interactiune) sau situatiei (natura relatiilor anterioare dintre cei doi, statusurile si rolurile pe baza carora cei doi interactioneaza in momentul actual).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.