Perceptie curenta

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.15

nivel: Facultate

Potrivit unei distinctii operate pentru prima data de Gramsci, prin pozitia lor fata de epoca se pot detasa in general doua tipuri de intelectuali, avand doua atitudini perfect distincte: "intelectualul critic", care respinge realitatea imediata si are drept unic criteriu de judecata universalul, si "intelectualul organic", care adera la realitate si propune un numar de criterii si necesitati conj[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perceptie curenta

Potrivit unei distinctii operate pentru prima data de Gramsci, prin pozitia lor fata de epoca se pot detasa in general doua tipuri de intelectuali, avand doua atitudini perfect distincte: "intelectualul critic", care respinge realitatea imediata si are drept unic criteriu de judecata universalul, si "intelectualul organic", care adera la realitate si propune un numar de criterii si necesitati conjuncturale. Aceste optiuni se reflecta direct in angajarile lor.

Intelectualul critic sau universalist postuleaza refuzul alaturarii de orice sistem de putere constituit (structuri statale, religioase, ideologice, de guvernamant etc.), de a sustine sistemul sau de a participa la el in orice fel, chiar atunci cand actiunile lui ar sluji binele. Pentru el, rolul instantei gandirii este acela de a fi indiferenta sau in opozitie declarata fata de Principe. Regimurile, structurile constituite sau spiritul timpului nu trebuie flatate, chiar si atunci cand ar fi imbratisate de majoritatea indivizilor.

Ceea ce-i ramane prin urmare este fie calea abstragerii din secol, a ignorarii istoriei si imperativelor timpului sau, refuzind de plano angajarea ca fiind neesentiala in raport cu ideile sau cu arta sa (aceasta este pozitia instantei "clericale" absolute a intelectualului, sustinuta de Julien Benda), fie calea "interventionista", a unei continue vigilente critice in raport cu Puterea si cu spiritul timpului sau (activismul civic etc.). Pentru intelectualul critic, singurul criteriu care ar trebui sa ne orienteze judecata este exemplaritatea universalului si demnitatea individuala.

Doar un set de valori universale (Adevar, Bine, Frumos, Dreptate, constiinta rationala, stiintificitate, rationalitate logica si experiment) trebuie sa determine analiza, discernamantul, atitudinea sau normele noastre de judecata. Reperele fiind universale, din ele decurg in mod necesar constiinta critica, morala, sociala sau istorica a individului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.