Perceptia

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.78

nivel: Liceu

Dispozitivul de urmărire a privirii ochilor este o combinație a tehnologiei de calculator și video care permite înregistrarea mișcarea ochilor în corelație cu un stimul, precum este ambalajul sau publicitatea. Respondentul stă pe scaun la masă și citește o revistă, privește publicitatea de la televizor sau observă materiale ale publicității tipărite, billlboard-uri, aranjamentul produselor pe raft[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perceptia

Dispozitivul de urmărire a privirii ochilor este o combinație a tehnologiei de calculator și video care permite înregistrarea mișcarea ochilor în corelație cu un stimul, precum este ambalajul sau publicitatea. Respondentul stă pe scaun la masă și citește o revistă, privește publicitatea de la televizor sau observă materiale ale publicității tipărite, billlboard-uri, aranjamentul produselor pe rafturile din magazine, materiale de la punctele de vânzare, etc. Respondenții controlează cât de mult ei privesc fiecare scenă.

Dispozitivul de urmărire a privirii ochilor trimite un fascicul nesesizat de lumină filtrată care este reflectată de ochii respondentului. Acest fascicul reflectat reprezintă punctul focal care poate fi suprapus asupra oricărui lucru care este privit. Acesta permite cercetătorului de a determina cât timp o publicitate sau alți stimuli de marketing sunt priviți, secvența în care a fost examinată, care elemente au fost examinate și cât timp a fost dedicat privirii fiecărui element în parte.

RCA au utilizat un model atractiv într-un spot publicitar TV pentru televizoarele sale Colortrack. Modelul purta o rochie conservativă. Dispozitivul de urmărire a privirii ochilor a determinat că auditoriul și-a concentrat atenția substanțial asupra produsului. După șapte zeci și două de ore, și-au reamintit numele de marcă 36% din respondenți. În contrast cu aceasta, o publicitate asemănătoare a utilizat o femeie atrăgătoare ce purta o rochie provocatoare. În cazul dat dispozitivul de urmărire a privirii ochilor a determinat că publicitatea a provocat o atenție considerabilă, dintre care cea mai mare parte a fost concentrată asupra modelului atractiv. Șapte zeci și două ore mai târziu, doar 9% din respondenți și-au reamintit numele de marcă al produsului.

Marketerii nu doresc ca publicul lor țintă să privească doar modelele din publicitățile lor. Ei, de asemenea, doresc să comunice ceva despre produsele sale. Totuși, deoarece există mult mai multe publicități decât consumatorul este capabil să le privească, marketerii deseori utilizează modele atractive, umorul sau alți factori pentru a atrage atenția pieții țintă. Exemplele existente demonstrează că fiind utilizați necorespunzător, acești factori pot conduce la ceea că vor atrage atenția doar asupra lor însăși, și nu la mesajul de publicitate.
O bună cunoașterea a percepției este esențială întru evitarea acestor și alte probleme întâlnite în comunicarea cu diferite auditorii ținte. Percepția este activitatea imperioasă care unifică consumatorul individul la un grup, situație și influențele marketerilor.

ESENȚA PERCEPȚIEI

Procesarea informației este o serie de activități prin care stimulii sunt percepuți, transformați în informații și păstrați. Figura 9-1 ilustrează un model util de procesare a informației, având patru pași sau etape majore: expunerea, atenția, interpretarea și memoria. Primele trei dintre acestea constituie percepția.
Expunerea apare atunci când un stimul precum este un billboard vine în interacțiune cu receptorii senzoriali ale nervului unui individ – de exemplu: privirea. Atenția apare atunci când receptorii nervului transmit senzația la creier pentru procesare. Interpretarea reprezintă atribuirea semnificației senzației receptate. Memoria reprezintă utilizarea pe termen scurt a semnificației necesare pentru luarea deciziilor imediate sau pentru reținerea pe termen lung a semnificației.

Prelucrarea informației în luarea deciziei de cumpărare

Figura 9-1 și discuția anterioară sugerează un flux linear de la expunere la memorare. Totuși, aceste procese apar virtual simultan și sunt evident interactive. Astfel memoria noastră influențează informația la care suntem expuși, la care atragem atenția și interpretarea pe care i-o oferim. În același timp, memoria, la rândul ei, este influențată de informația pe care o recepționează.

Ambele, percepția și memoria sunt extrem de selective. Din imensitatea de informații disponibile, un individ poate fi expus doar la un număr limitat de informații. Din volumul de informații la care individul este expus, doar un procent relativ mic de informații sunt acceptate și transmise către partea centrală a creierului de procesare pentru a le interpreta. Semnificația atribuită unui stimul este aceiași sau mai mult o funcție a individului decât este însuși stimulul. Multe din informațiile interpretate nu vor fi accesibile memoriei active atunci când individul are nevoie de a lua o decizie de cumpărare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.