Perceptia

2x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.36

nivel: Facultate

ATENȚIA

Atenția apare atunci când stimulul activează unul sau mai mulți receptori senzoriali nervoși și senzația rezultată este transmisă la creier pentru procesare. Noi constant suntem expuși la de mii de ori mai mulți stimuli decât putem procesa. Un supermarket mediu are peste 30,000 de obiecte individuale. Va lua ore pentru a le vedea pe fiecare. Fiecare rețea de televiziune difu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Perceptia

ATENȚIA

Atenția apare atunci când stimulul activează unul sau mai mulți receptori senzoriali nervoși și senzația rezultată este transmisă la creier pentru procesare. Noi constant suntem expuși la de mii de ori mai mulți stimuli decât putem procesa. Un supermarket mediu are peste 30,000 de obiecte individuale. Va lua ore pentru a le vedea pe fiecare. Fiecare rețea de televiziune difuzează 6,000 de publicități pe săptămână și stațiile de radio difuzează mult mai multe. Astfel, noi trebuie să fim selectivi cu referire la marketing precum și la alte mesaje.

Această selectivitate are implicații majore pentru managerii de marketing și alte persoane preocupate de comunicarea cu consumatorii. De exemplu: un raport a lucrătorilor Comisiei Federale de Comerț indică că mai puțin de 3% din cei ce citesc publicitățile destinate țigărilor au observat vre-o dată avertismentul privind sănătatea.

Mai puțin de jumătate din publicitățile primite prin poștă sunt citite. Un studiu care a avut loc înainte de răspândirea largă la telecomenzilor a determinat că pe parcursul întreruperilor publicitare doar 62% din auditoriu a rămas în cameră și doar o treime din acestea (22% din totalul auditoriului) privesc ecranul pe parcursul difuzării publicității. Precum ilustrează istoria precedentă, oricine care dorește să comunice efectiv cu consumatorii trebuie să înțeleagă cum să obțină atenția după obținerea expunerii.

Federația Crop Insurance Corporation (FCIC) a cheltuit 13,5 milioane dolari pe parcursul unei perioade de patru ani pe o campanie publicitară care avea scopul de a spori conștientizarea și cunoștințele fermierilor privind programul federal de asigurare a recoltei. Campania publicitară includea poșta directă la milioane de producători de recolte acoperite de programul dezastru pentru fermieri și pentru deținătorii de polițe FCIC; difuzarea noutăților locale și naționale; articole conexe în reviste naționale, incluzând majoritatea publicațiilor de stat; o campanie publicitară radio; publicarea unor broșuri; și un trening formal al agenților independenți, oficialilor companiilor de asigurări și angajații FCIC.

Totuși, fermierii au ajuns să cunoască despre acest program tot atât de puțin pe câte știau înainte de lansarea campaniei publicitare. Directorul la Relații cu Publicul al FCIC, J. W. Ellis, a descris problema cu programul în modul următor: ,,Aceasta a fost o publicitate foarte bună și efectivă. Problema a fost că am găsit dificultăți în a-i pune pe oameni s-o citească."

Ce determină sau influențează atenția? În acest moment, ești atent la aceste cuvinte. Dacă îți schimbi privirea spre picioare tale, cel mai probabil este că vei deveni conștient despre presiunea exercitată de către încălțămintea ta. O a doua schimbare în concentrare spre sunet va cauza, cel mai probabil, o conștientizare a unui număr de sunete de fundal.

Acești stimuli sunt prezenți tot timpul, dar nu sunt procesați înainte de a face un efort deliberat pentru aceasta. Totuși, oricât de mult nu te-ai concentra la acest text, un sunet puternic sau o atingere neașteptată a umărul tău, cel mai probabil, îți va atrage atenția. Desigur, atenția întotdeauna apare într-un context de situație. Astfel același individ poate acorda diferite niveluri ale atenției pentru același stimul în diverse situații. Atenția, deci, este determinată de trei factori - stimulul, individul și situația.

Factorii Stimuli

Factorii Stimuli sunt caracteristici fizice ale stimulul însăși. Un număr de caracteristici ale stimulului au tendința de a ne atrage atenția independent de caracteristicile noastre individuale.

Mărimea și Intensitatea Mărimea unui stimul influențează probabilitatea acordării atenției. Stimulii mai mari au o probabilitate mai mare să fie observați decât stimulii mai mici. Astfel, o pagină întreagă de publicitate are o probabilitate mai mare de a fi observată, decât o jumătate de pagină de publicitate.

Frecvența inserării reprezintă numărul de câte ori aceiași publicitate apare în aceiași ediție a revistei; are un impact similar mărimii publicității. Multiplele inserări ale publicității s-au dovedit a crește procentul de reamintire a publicităților cu 20% într-un studiu și cu 200% într-un alt studiu. Intensitatea (aceasta este sunetul, strălucirea) unui stimul acționează cam în același mod.

Culoarea și Mișcarea Ambele, culoarea și mișcarea, servesc pentru a atrage atenția, cu culori vii și obiecte care se mișcă acestea devin mai observabile. Un pachet viu colorat este mai potrivit să primească mai multă atenție decât unul colorat întunecat. Un studiu referitor la impactul culorii în publicitatea din ziare a adus la concluzia că ,,vânzările câștigă (la obiectele cu preț redus) cu aproximativ 41% ceea ce poate fi generat de adăugarea unei culori la cea neagră și albă în publicitatea ziarelor cu bucata". Figura 9-3 prezintă atenția relativă - abilitatea de atracție a publicităților alb-negru și a celor de patru culori din reviste în corelație cu diferite mărimi.

Ilustrația 9-1 prezintă două publicități care sunt identice cu excepția utilizării culorilor. Publicitatea colorată a fost observată cu 40% mai mulți cititori decât publicitatea în alb-negru. Oricum, în timp ce culoarea poate spori atenția și calitatea de lector, dacă nu este utilizată corespunzător, ea, de asemenea, poate distrage atenția de la mesaj și stopează capacitatea auditoriului de a procesa efectiv mesajul.

Poziția Poziția se referă la amplasarea obiectului în câmpul vizual al unui individului. Obiectele amplasate lângă centrul câmpului vizual au o șansă mai mare de a fi observate decât cele amplasate la limitele acestuia. Iată motivul principal pentru care producătorii de bunuri de consum duc o luptă aprigă pentru amplasamentul produselor lor în magazine la nivelul ochilor consumatorilor. Pe baza aceluiași principiu publicitatea de pa partea dreapta a paginii atrage mai multă atenție decât de pe cea stângă. Probabilitatea unui spot TV de a fi privit scade simțitor pe parcurs ce se mișcă de la prima la ultima publicitate emisă în decursul unei întreruperi de publicități.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.