Pentru o mai buna intelegere a pacii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Pacea este o stare interioara si nu se va obtine niciodata suprimand ceva ce ar veni din exterior. Cauzele razboiului trebuie suprimate mai intai in interiorul fiecaruia. Sa luam un exemplu simplu. Un om consuma la o masa bogata carnati, jambon, pui, udati din belsug cu vin bun. Dupa masa isi spune:"Acum voi cauta un loc linistit pentru odihna." Gaseste, in sfarsit, un loc linistit, dar in si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pentru o mai buna intelegere a pacii

Pacea este o stare interioara si nu se va obtine niciodata suprimand ceva ce ar veni din exterior. Cauzele razboiului trebuie suprimate mai intai in interiorul fiecaruia. Sa luam un exemplu simplu. Un om consuma la o masa bogata carnati, jambon, pui, udati din belsug cu vin bun. Dupa masa isi spune:"Acum voi cauta un loc linistit pentru odihna." Gaseste, in sfarsit, un loc linistit, dar in sinea lui simte ceva care incepe sa se miste. Ia o tigara, fumeaza, apoi se intinde gandindu-se ca ar fi placut sa aiba o femeie frumoasa langa el.

Unde sa o gaseasca? La vecin, bineinteles. Exista un zid, dar acesta nu inseamna nimic, el sare peste el. Va inchipuiti urmarea povestii... Nu mai este cazul sa vorbim despre pace!...Pacea nu este o stare pe care o putem obtine mecanic. Daca veti cauta pacea mentinand in voi conditii de tulburare si excitare, nu o veti gasi niciodata.
Pacea este un rezultat, o consecinta, ea determina ca toate functiile si activitatile interioare si exterioare ale omului sa fie perfect echilibrate si armonizate. Trebuie, deci, sa cunoastem mijloacele si metodele capabile de a produce pacea, si aceasta este o stiinta intreaga.

Din momentul in care intretine in el anumite dorinte, anumite pofte, omul, orice ar face, nu poate sa fie in pace, caci prin aceste dorinte si pofte a introdus in forul lui interior, deja, germenul dezordinii. Sa luam exemplul unui hot: automat, el gandeste ca poate a fost vazut de cineva si nu se poate opri sa-si inchipuie tot ceea ce i s-ar putea intimpla: va fi urmarit, arestat, inchis... Nu este sigur ca nu a fost vazut de cineva, ca nu a lasat citeva urme sau ca nu a facut cateva gesturi care pot dezvalui pungasia sa, si nu mai este linistit: pierde pofta de mancare, somnul, si nu gandeste decat sa se ascunda.

Un altul a imprumutat bani promitand sa-i inapoieze, dar cum este incapabil sa se abtina putin pentru a aduna aceasta suma, nu ii inapoiaza, si iata-l urmarit de creditorul sau, de care nu mai stie cum sa scape...Un altul arunca cateva cuvinte grele si jignitoare unui prieten si isi face astfel un dusman. Iata, inca o data in plus, cum se evapora pacea. Inutil sa continui, se pot gasi sute de exemple. Ei da, oamenii fac intotdeauna proba unui talent nemaipomenit in a-si pierde pacea. Daca aveti o haita care latra in spatele vostru pentru ca aveti datorii, pentru ca ati furat, pradat, sau pentru ca nu v-ati tinut promisiunile, cum mai vreti, atunci, sa aveti pace? "Fugind de creditorii mei", veti raspunde.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.