Pentagrama lui Pitagora

3x puncte

categorie: Matematica

nota: 7.39

nivel: Gimnaziu

Pentagrama si hexagrama au fost folosit pentru protectie in Grecia antica (secolul V i.Hr.). In Babylon, stele cu 5, 6, si 7 colturi erau folosite toate. Pentagrama isi face aparitia in cele mai timpurii scrieri din Mesopotamia (scrieri pictografice precuneiforme), cca. 3000 i.Hr. Sensul acesteia in perioada cuneiforma (cca. 2600 i.Hr.) pare a fi fost un Patrar Ceresc si de asemenea cele patru dir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pentagrama lui Pitagora

Pentagrama si hexagrama au fost folosit pentru protectie in Grecia antica (secolul V i.Hr.). In Babylon, stele cu 5, 6, si 7 colturi erau folosite toate. Pentagrama isi face aparitia in cele mai timpurii scrieri din Mesopotamia (scrieri pictografice precuneiforme), cca. 3000 i.Hr. Sensul acesteia in perioada cuneiforma (cca. 2600 i.Hr.) pare a fi fost un Patrar Ceresc si de asemenea cele patru directii (inainte, inapoi, stanga, dreapta), a cincea directie era "sus". Cele patru directii corespund planetelor Jupiter, Mercur, Marte si Saturn, cu Venus Regina Cerului deasupra.

Pitagora a fost introdus Pentagramei in timpul unei calatorii ale sale in Egipt si Babylon (cca. 554-533 i.Hr.); in orice caz adeptii lui Pitagora au folosit-o ca un semn al recunoasterii. Ei numeau Pentagrama "Hugieia", care se traduce ca "Sanatate", dar are mai mult sensul de Intregime, si mai general, orice Binecuvantare Divina. Pentagrama era folosita cu intelesul de "Hugieia" si in timpul lui Paracelsus (cca. 1493-1541). Adeptii lui Pitagora foloseau de asemenea "Fii sanatos / intreg / binecuvantat!" (Hugiaine!) ca salutare sau parola.


Marcajele Pentagramei
Adeptii lui Pitagora au marcat punctele sau unghiurile Pentagramei cu literele grecesti UGIEIA. Literele erau asezate pe colturile Pentagramei aranjate sens invers al acelor de ceas incepand din coltul de stanga jos asa: U, G, I, EI, A. Totusi sensul aranjarii literelor a variat in timp. Faptul ca UGIEIA are 6 litere este un inconvenient, si Allman observa ca ei au scris upsilon, gamma, iota, theta, alpha pe colturi, probabil din cauza ca un epsilon si iota adiacent (EI) arata ca un theta (Th).
I
G EI
U A

Elementele
Literele care marcheaza colturile Pentagramei sunt primele litere din cuvintele grecesti pentru elementele:
U: Hudor = Apa
G: Gaia = Pamant
I: Idea = Idee, sau Hieron = un lucru divin
EI: Heile = Caldura Soarelui sau Th: Therma = Caldura
A: Aer = Aer
Desi Theta poate fi vazut ca Epsilon si Iota unite, putem vedea o explicatie alternativa, pentru ca ambele sunt o abreviere pentru Elementul Patimas. Se poate observa cum matrita literelor, UG/I/EIA sau UG/I/ThA, se muleaza pe structura arcuita a Pentagramei.

Pentru a vedea mai clar ce vom discuta, priviti Pentagrama de langa text cu Pentagonul circumscris. Trapezul de jos din figura este un Patrat al Opozitiei (distorsionat) reprezentand cele Patru Elemente Pamantesti Pamant-Apa-Aer-Foc. Spiritul sta deasupra acestora, formand o piramida peste ele.

Observam prima data ca se respecta ordinea fizica a elementelor; daca stam pe Planul Pamantesc Pamant-Apa-Aer-Foc, si putem sa facem un ciclu in inversul sensului acelor de ceas returnandu-ne de la Foc la Pamant pe banda orizontala a Pentagramei.
De asemeanea, Pentaclul (pentragrama + pentagonul) include ordinea metafizica a elementelor: Pamant-Apa-Aer-Foc-Spirit printr-un circuit in inversul sensului acelor de ceas.


The Organic Cycle
Aristotel a aratat ca proprietatile celor Patru Elemente sunt cauzate de cele Patru Calitati sau Puteri: Ud, Fierbinte, Uscat si Rece. Asadar Pamant=Uscat+Rece, Apa=Rece+Ud, Aer=Ud+Fierbinte, Foc=Fierbinte+Uscat. Cele Patru Calitati contin doua dualitati: Fierbinte/Rece (activa) si Uscat/Ud (pasiva), aranjat intr-un Patrat al Opozitiei, in felul urmator:

Rece
Ud Uscat
Fierbinte

Cele Patru Calitati vin intr-o ordine naturala, care poate fi numita Ordinea Organica: Ud, Fierbinte, Uscat, Rece (precedentul cerc invers sensului acurilor de ceas). Mai jos sunt prezentate corespondentele calitatilor:

Calitate Varsta Anotimp Luna
Ud Copil Primavara Luna Noua
Fierbinte Tinerete Vara Primul Patrar
Uscat Maturitate Toamna Luna plina
Rece Batranete Iarna Ultimul Patrar

A se observa ca acestea fac ca tranzitia Rece/Ud al ciclului un punct keie de tranzitie: reprezinta (1) intunericul lunii, (2) inceputul traditional al anuluithe, si (3) reincarnarea.

Cum aceste calitati sunt impartite de cate doua elemente, ele pot fi puse pe liniile Pentaclului (intre doua colturi ale Pentagramei). De exemplu, corespunde liniei care conecteaza Apa (U) and Aer (A).

Desi Calitatile apartin liniilor dintre colturile Pentagramei, este mai convenabil sa le punem pe colturi, in felul acesta identificandu-se cu Elementele. Aristotel a arata ca una din cele doua Calitati care determina un Element este dominanta (prima din cele doua din lista elementelor de mai devreme), asadar Pamant este predominant Uscat, Apa este Rece, Aer este Ud si Foc este Fierbinte. Desi aceste corespondente nu par a fi normale, ele sunt corecte, mai ales pentru alchimie. Cand le aplicam avem urmatoarele corespondente pentru colturile Pentagramei:

Litera Element Calitate Varsta Anotimp Luna
A Aer Ud Copil Primavara Luna Noua
EI Foc Fierbinte Tinerete Vara Primul Patrar
G Pamant Uscat Maturitate Toamna Luna plina
U Apa Rece Batranete Iarna Ultimul PatrarAcesta este, de fapt, cel mai comun set de corespondente utilizat in Renastere. Al cincilea element poate fi inclus dupa cum urmeaza:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Matematica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.