Peninsula italica

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.73

nivel: Gimnaziu

Peninsula Italica este una din cele mai mari peninsule din Europa traversand aproape 1000km din Alpi in partea de nord si pana in sud la Marea Mediterana. Peninsula este binecunoscuta pentru forma ei de cizma.
Aflata in Europa de sud , aici se afla 3 state:
o Italia , in mare parte
o San Marino,
o Vatican
REPUBLICA ITALIANA

Pozitie geografica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Peninsula italica

Peninsula Italica este una din cele mai mari peninsule din Europa traversand aproape 1000km din Alpi in partea de nord si pana in sud la Marea Mediterana. Peninsula este binecunoscuta pentru forma ei de cizma.
Aflata in Europa de sud , aici se afla 3 state:
o Italia , in mare parte
o San Marino,
o Vatican
REPUBLICA ITALIANA

Pozitie geografica : Italia este aşezată în Europa de Sud având aproximativ 301 252 km2.Ea este asezata in bazinul Marii Mediterane,in Peninsula Italica.Cuprinde o parte continentala in care se afla si Campia Padului.Tarmurile Italiei sunt marginite de mari si numeroase golfuri.

Populatia : Ţara numără aproximativ 58 462 375(2005) locuitori (1861: 22 182 000 locuitori; 1901: 32 965 000 loc; 1961: 50 623 000), natalitatea 9,80/00, mortalitatea 9,60/00, populaţia urbană fiind de 69%.
Structura pe varste:
0-14ani: 14,3%(baieti 4,181,946; fete 3,935,565)
15-64ani: 66.9%(barbati 19,590,497; femei 19,256,747)
65ani si peste: 18,9% (barbati 4,608,479; femei 6,484,243)
Media de varsta:
total: 41.4ani
barbati:39.8ani
femei: 43 ani (2004 )
Oraşe principale după numărul de locuitori:
1. Roma-capitala 2 791 000
2. Milano 1 432 000
3. Napoli 1 206 000
4. Torino 992 000
5. Palermo 734 000
6. Geneva 701 000
7. Bologna 412 000
8. Florenţa 408 000
9. Catania 364 000
10.Bari 353 000
11.Venezia 318 000
Italieni sunt circa 95%, peste 30 000 000 de italieni sunt cetăţeni ai altor ţări. Populaţia este concentrată în mare parte în jumătatea nordică şi în deosebi în Câmpia Vaduzului şi în zona apropiată (cu focarele Milano, Torino, Bolognia, Venezia). În Sudul (Mezzogiorno), principala concentraţie de populaţie este cea din jurul oraşului Napoli. Cele mai puţin populate zone sunt Alpii, insula Sardinia şi sectorul peninsular la S de Napoli.

Structura etnică a populaţiei


POPULAŢIA ÎN MII PERSOANE
Romani
Italieni
Friuli
Franţuji
Latini
Italieni-Şveiţari
Grupa Germană
Austrieci
Evrei
Nemţi
Americani
Grupa Sloveniană
Sloveni
Horvaţi
Albani
Greci
Alte origini 56053
55400
520
90
15
13

300
50
20
15

100
5
115

14

Sporul natural a scazut in ultimii ani devenind foarte redus ( chiar negativ din 1994 ).Religi catolica este predominanta, intr-un cartier din Roma aflandu-se situat sediul Statului Papal.

Asezarile omenesti : Italia se caracterizeaza printr-un numar mare de orase. Exista patru orase cu peste un milion de locuitori fiecare. Acestea sunt Roma , Milano , Napoli , Torino. Doua cu populatie de sapte sute de mii de locuitori fiecare ( Palermo si Genova ) , urmate dee alte orase ( Florenta , Bologna , Catania , Bari , Venetia , Messina s.a.). Italia este a cincea producatoare industriala din lume si a treia tara vizitata de turisti.

Economia :Ţară cu economie dezvoltată, locul 5 pe glob în care industriei îi revine un rol crescând: concentrează ⅓ din populaţia activă şi contribuie cu 1/3 la PNB şi înregistrează cel mai ridicat ritm de creştere dintre ţările membre C.E.E. Foarte diversificată şi bazată în cea mai mare parte pe materiile prime din import. Este mai dezvoltată în Nord (peste 80% din producţia industrială se află concentrată în triunghiul Torino-Milano-Genova, care acoperă mai puţin de 1/3 din suprafaţa Italiei) şi mai puţin dezvoltată în Sud (Mezzogiorno).
În afară de ramurile tradiţionale, textilă şi alimentară se remarcă industria constructoare de maşini (autovehicule, nave maritime, electronică şi electrotehnică, diverse aparate şi utilaje), petrochimia, siderurgia.

Industria : Industria constructoare de masini este puternica si diversificata. Ea joaca un rol foarte important in economia Italiei. Una din subramurile cu veche traditie in aceasta tara este industria automobilelor.
In uzinele de la Torino, Novara, Milano, Bolzano, Brescia, Modena, Napoli se fabrica o gama larga de automobile, autobuze, autoutilitare, motociclete, motorete, scutere, biciclete etc.
Industria automobilelor ocupa locul 7 pe plan mondial; la Torino este trustul Fiat, unul dintre cele mai puternice din lume. De asemenea sa nu uitam de firme ca Ferrari, Lamborghini, Maseratti, care au adus atata mandrie Italiei.
Centrele cele mai importante de constructii navale sunt in porturile Genova, La Spezia, Napoli, Palermo.
Centrele de construire a tractoarelor si a masinilor agricole sunt indeosebi in Lombardia si Piemont, dar si la Torino, Milano, Cremona si Verona.
Industria chimica este foarte variata, facandu-se remarcata prin cauciucul sintetic, anvelope, fire si fibre sintetice, ingrasaminte chimice, celuloza si hartie. Centrele sunt situate in: Torino, Milano, Brescia, Novara, Roma, Napoli.

Industria textila are o veche traditie in Italia. Leaganul sau este Italia de Nord, unde atelierele de prelucrare a lanei s-au dezvoltat inca din epoca feudala. Veche este si prelucrarea matasii naturale care insa a intrat in declin dupa lansarea matasii artificiale.
Industria textila italiana prelucreaza materie prima autohtona (lana, canepa, fibre sintetice), da si de import (lana, bumbac). Ramura cea mai dezvoltata este filiatura de lana, Italia ocupand un loc important in lume cu productia de lana. Cele mai importante centre sunt in nordul tarii.

Industria pielariei si a confectiilor din piele este larg dezvoltata in regiunile Piemont si Lombardia. Italia importa piei brute. Incaltamintea si produsele de marochinarie italiene sunt competitive pe piata mondiala, fiind recunoscute pentru calitatea lor ridicata.

Industria alimentara este raspandita peste tot; se poate spune ca este ramura industriala cel mai uniform repartizata in teritoriu. Italia se remarca prin produsele de patiserie, ulei de masline, zahar, conserve de peste si vin.

Resursele sunt putine in Italia. Resursele au fost depasite de necasitatile industrie constructoare de masini. Resursele de carbuni sunt nesemnificative , iar cele de gaze sunt sub necesitati. Exploatarea zacamintelor de sulf , marmura si mercur satisfac economia proprie.

Agricultura are un randament ridicat datorita eficientei programelor recente de modernizare. Regiunile traditionale au fost reamenajate , iar cele mai intinse regiuni din Italia s-au transformat in regiuni de culturi mediteraneene moderne. In Italia se cultiva cereale (porumb, grau), tomate, soia in partea de nord, lamai (locul al II-lea mondial), struguri (locul I), fructe, masline, portocale in partea de sud s.a. Este prima producatoare mondiala de vin.

Comertul si transporturile
Italia exporta de la mancare,haine si pana la masini de lux. Italia este renumita pentru pastele sale dar, si inghetata ,orez, branza parmesan si vinuri.Cele mai renmite vinuri italiene sunt Tuscan Chianti si Piedmontese Pinot Grigio.
Italia este foarte cunoscuta pentru casele sale de moda: Versace, Valentino, Fendi, Gucci, Prada, Cavalli, Sergio Rossi, Dolce & Gabbana, Benetton, Armani si altele. Ferrari, Maserati Lamborghini dar si Alfa Romeo se afla in topul firmelor constructoare de masini.
Transporturile au un rol activ in dezvoltarea economica a Italiei. Reteaua feroviara si rutiera moderna asigura legaturi internationale Noduri ale retelei de transporturi sunt : Milano, Torino, Florenta, Roma si Napoli. Transporturile maritime au un rol foarte important in exportul produselor industriale si al materiilor prime energetice si minerale. Italia participa cu 5% din volumul comertului international.

Turismul Italia are patruzeci de milioane de turisti anual si ocupa locul al treilea in lume. Principalele atractii turistice sunt : orasele cu obiective culturale si arhitectonice, litoralul Marii Mediterane, Muntii Alpi (cu statiunile turistice montane ).


REPUBLICA SAN MARINO


Republica San Marino (Italiană: Serenissima Repubblica di San Marino) este una dintre cele mai mici state independente din Europa şi din lume, aflat în centrul Italiei. Are o suprafata de 60km2 cu un relief mai mult muntos.
Capitala statului se afla la SanMarino, alte orase importante sunt: Serravalle, Borgo Maggiore, Domagnano.
Populatia Nu este o diferenta importanta intre structura demografica a Italiei si a statului San Marino. Populatia este de aproximativ 29 000 de locuitori ,inclusive 1 000 de straini (in mare majoritate italieni). Aproape 5000 de sanmarinezi locuiesc in strainatate.
Limba oficiala este italiana, cu dialectul Emiliano-Romagnolo ,
Religia predominanta este Romano Catholicismul.
Economia
Desi nu apartine Uniunii Europeana, i s-a permis sa foloseasca euro ca moneda oficiala cu propriul desen pe moneda
Produsul intern brut este de 935 milioane de euro ,50% provenind din turism, 3.3 milioane de turisti vizitand tara.
Productia de materiale de constructii, textile ,ceramica, electronica sunt importante pentru industrie si se fac exporturi importante in special catre Italia. Sectorul bancar detine o parte de loc de neglijat.
Agricultura Se produc cereale, fructe, masline (ulei de masline) Vinul si branza sunt renumite.
Vanzarea timbrele postale catre filatelisti este o buna sursa de venit
Transporturile sunt direct legate de reteaua italiana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.