Penelope Lively - The Photograph

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Liceu

Chiar daca toate pistele pe care se lanseaza Glyn, cu fervoare de detectiv, pentru a descoperi infidelitati nu duc nicaieri peste o tranzienta poveste fara urmari dintre Kath si Nick, insasi ideea ca frumoasa sotie - pe care si-o anexase cu satisfactia orgoliului masculin pentru ca s-o subordoneze imediat si cu desavarsire vietii sale "importante" de universitar - isi traise tot timpul viata ei de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Penelope Lively - The Photograph

Chiar daca toate pistele pe care se lanseaza Glyn, cu fervoare de detectiv, pentru a descoperi infidelitati nu duc nicaieri peste o tranzienta poveste fara urmari dintre Kath si Nick, insasi ideea ca frumoasa sotie - pe care si-o anexase cu satisfactia orgoliului masculin pentru ca s-o subordoneze imediat si cu desavarsire vietii sale "importante" de universitar - isi traise tot timpul viata ei de la care se autoexclusese il arunca intr-un ciclu destructiv.

Elaine, sora matura si responsabila a lui Kath, peisagista de success, afla cu acest prilej despre transgresiunea trecuta a sotului sau, ratat profesional si intretinut de ea, si se hotaraste sa nu-l ierte. Astfel, acest cuplu, viu, urmeaza si el acelasi proces de disolutie (foarte marcata la Nick, disimulata la Elaine in spatele unei masti a eficientei). In cursa reinterpretarilor trecutului se lanseaza si Oliver, fostul asociat al lui Nick si confident responsabil al familiei (dar si cel care facuse, cu ani in urma, fotografia), si Polly, fata la fel de responsabila a Elainei, prietena cu Kath din copilarie, care stiuse ca marea neimplinire a ei fusese tocmai absenta unui copil.

Toti invata sa o vada pe Kath cu alti ochi, sa citeasca altceva in aceleasi amintiri, sa-si dea seama cat de multe lucruri nebagate in seama se ascunsesera sub suprafata ei zambitoare. Desi toti au mereu in minte "disparitia" ei, de-abia spre sfarsitul acestui vast proces de reinterpretare colectiva aflam cum Kath s-a sinucis, si aflam despre marea sa nefericire, care subzistase si pana atunci in memoria lor sub forma unui cuvant sau gest sacaitor, dar caruia toti evitasera sa-i dea o explicatie finala. Intreaga situatie este narata intr-o perspectiva subtil arhetipala, potentialului ei evident destructiv gasindu-i-se o rezolvare creatoare.

Convorbirile a trei din cei cinci actori (Glyn, Elaine si Oliver) cu fosta prietena intima a lui Kath, Mary Packard, imbinare a intelepciunii detasate cu o cunoastere psihologica bazata pe empatie, le sugereaza tuturor o iesire din starea de impas psihologic. Glyn gaseste raspunsurile cautate: Kath i-a fost, cu acea exceptie, fidela, cautandu-i dragostea si urandu-se pe sine, negasind-o; Elaine este confruntata cu lipsa sa de intelegere fata de sora ei, care nu i-a putut comunica experienta intima a doua sarcini esuate; Oliver, confidentul, este cel confruntat cu tabloul complet al nefericirii funciare, probabil fara solutie, a lui Kath, cea aparent "binecuvantata de zei".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.