Pelicanii din Delta Dunarii

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.42

nivel: Liceu

Trecut si prezent

În România, la sfarșitul secolului trecut și începutul acestui secol, ambele specii de pelicani – pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și cel creț (Pelecanus crispus) – erau încă frecvenți, nu numai în Delta Dunării, ci în toată Dobrogea. Vizitatorii Deltei Dunării din acele vremuri povesteau despre existența atâtor cuiburi, încât relatările lor par [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pelicanii din Delta Dunarii

Trecut si prezent

În România, la sfarșitul secolului trecut și începutul acestui secol, ambele specii de pelicani – pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) și cel creț (Pelecanus crispus) – erau încă frecvenți, nu numai în Delta Dunării, ci în toată Dobrogea. Vizitatorii Deltei Dunării din acele vremuri povesteau despre existența atâtor cuiburi, încât relatările lor par incredibile. După călătoria sa din 1869, austriacul E. Hodek notează : „Potrivit calculelor mele aproximative între Cernavodă și Marea Neagră cuibăresc atât de mulți pelicani, încât numărul lor depășește orice imaginație umană!În această zonă trăiesc mai multe milioane de păsări!”. În 1874, frații Sintenis descopereau minunata colonie de pe lacul Cuibeda.

În următoarele decenii, numărul pelicanilor a scăzut înspăimântător, din cauza pescarilor, care, ingrijorați pentru capturile lor, învinovățeau aceste păsări „dăunătoare”, dând foc, ani de-a rândul, tutror coloniilor întâlnite. Din acest masacru, și vânătorii și-au avut partea lor, fiind recompensați, pentru fiecare picior de pelican, cu câte un cartuș. Și azi mai trăiește unul dintre cei care, în 1926, a luat parte la o asemenea campanie. „…Am dus opt vânători cu trei bărci în colonie, pentru că ne-au promis băutură…”- povestește bătrânul. „Masacrul a ținut șase ore, și prada a constat in aproximativ 260 de picioare de pui pelican.Vânătorii ar fi dorit să ia mai multe picioare, dar, fiindcă se grăbeau foarte tare, nici nu mai omorau puii, ci pur și simplu le tăiau picioarele, lăsându-i acolo să moară in chinuri cumplite…”.

Renumitul ornitolog român Ion I. Cătuneanu, șeful Centralei Ornitologice Române, a avut o atitudine pozotivă în privința protecției păsărilor ihtiofage. În timpul observațiilor sale din 1950, efectuate cu ocazia unei survolări a Deltei Dunării cu avionul, a descoperit doar o singură colonie de pelicani, cu numai circa 250 de pui. În același an, populația de pelicani din Delta Dunării a fost estimată la numai 600 de exemplare.

Actualmente, pelicanii sunt strict protejați în toată Europa. În România, din 1955, speciile de pelicani au fost declarate monumente ale naturii, iar coloniile sunt, de asemnea, protejate, pătrunderea în colonii fiind strict interzisă. Protejarea pelicanilor, datorită sensibilității acestor păsări față de factorii perturbanți, este de neconceput fără protecția strictă a coloniilor de cuibărit. Deranjarea coloniilor duce după sine părăsirea cuiburilor, iar dintr-o eventuala pontă înlocuitoare vor rezulta pui întârziați, care nu vor fi pregătiți pentru migrația de toamnă și vor muri inghețați. Însă aceste păs`ri se pot observa în alte condiții, când survolează Delta, sau la pescuit pe lacurile mari, pe apele complexului Razim-Sinoe etc.

Pelicanul comun si pelcanul cret

Datorită măsurilor de protecție, în prezent, pe teritoriul Deltei Dunării cuibăresc peste 2500 de perechi de pelicani comuni si aproximativ 100 de perechi de pelicani creți. În zilele noastre, aici se găsește cea mai mare populație de pelicani comuni din Europa .
Precum s-a vazut, majoritatea pelicanilor din Deltă sunt pelicani comuni. Adulții acestei specii au o culoare alb-roz, iar în perioada nupțială, ambele sexe posedă un ciuf, iar fruntea prezintă o excrescență vizibilă. Remigele – penele lungi ale aripii – sunt negre, ca la berze. Sacul gutural – instrumentul de pescuit de bază al pelicanilor – este gălbui, ca și o porțiune de penaj de pe pieptul păsării.

Pelicanul creț, mai puțin numeric, dar răspândit pe un areal mai mare în Europa de sud-est, este de talie chiar mai mare decât specia precedentă, ambele specii înscriidu-se printre păsările cele mai mari, cu o anvergură de peste 2 m. Culoalrea lui este de un alb-murdar spre plumburiu, remigele sunt negre numai spre partea de jos, iar sacul gutural al adulților, în timpul reproducerii, este de un roșu evident. Puii pelicanului comun sunt acoperiți la început de un puf negru, schimbat treptat de pene maronii, care vor fi înlocuite cu penajul alb-roziu abia după prima năpârlire completă, în locurile de iernare. Puii pelicanului creț sunt plumburii. Menționăm că, în majoritatea determinatoarelor, coloritul puilor este redat incorect.

Cuibaritul in colonii si pecuitul in grup

Ambele specii de pelicani cuibăresc în colonii. Cel comun iși depune ouăle pe plauri (insule plutitoare de stuf), iar pelicanul creț își construiește cuiburi, înalte de 1 m și late de 1,5 m, din vegetațieacvatică. Dtorită excrementelor acide și a călcatului de către aceste păsări grele, de 10-12 kg, plaurii se descompun in câțiva ani, pelicanii fiind nevoiți să-și schimbe locul coloniei. De exemplu, după informațiile primite de către cercetătorul Kiss J. Botond, colonia masivă de pelicani comuni din zona protejată Hrecisca-Buhaiova și-a schimbat locul de trei ori în ultimele trei decenii. Coloniile pelicanilor creți sunt mai mici, de obicei cuibărind împreună cu alte specii acvatica.

Femela depune 1-5 ouă lunguiețe, de un alb-murdar, pe care ambii părinți le clocesc circa o lună de zile, puii fiind ingrijiți în cadrul coloniei cam două luni. Cercetătorii se contrazic în privința numărului ouălor și a duratei clocitului, datorită apropierii cuiburilor în cadrul coloniei, care poate provoca ușor amestecarea pontelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.