Pedodontia

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.91

nivel: Facultate

Notiuni de dezvoltare a dintelui si aparatului de suport
- Dezvoltarea dentara incepe devreme in cadrul dezvoltarii extremitatii cefalice ( saptamana a 6-a de viata intrauterina.
- Dezvoltarea dentara incepe din viata intrauterina si se continua postnatal o perioada variabila de timp in functie de grupa dentara respectiva ( Ex.: Molarul de 6 ani isi incepe dezvoltare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pedodontia

Notiuni de dezvoltare a dintelui si aparatului de suport
- Dezvoltarea dentara incepe devreme in cadrul dezvoltarii extremitatii cefalice ( saptamana a 6-a de viata intrauterina.
- Dezvoltarea dentara incepe din viata intrauterina si se continua postnatal o perioada variabila de timp in functie de grupa dentara respectiva ( Ex.: Molarul de 6 ani isi incepe dezvoltarea in saptamana a 16-a a vietii intrauterine iar apexul sau isi termina dezvoltarea la 9-10 ani).-

Primele semne de dezvoltare dentara apar in saptamana a 6-a de viata intrauterina, perioada in care cavitatea bucala primitiva ( stomodeum) e captusita cu un epiteliu format din 2 straturi de celule:
A. Extern ( superficial) cu celule turtite, cubice
B. Intern (profund) cu celule inalte asezate pe o membrana bazala. Acest strat separa epiteliul de tesutul conjunctiv subiacent (= ECTOMEZENCHIM) . Acest ECTOMEZENCHIM e format din substanta gelatinoasa primitiva in care sunt dispersate celule fuziforme

- In saptamana a 6-a de viata intrauterina celulele din stratul profund al epiteliului primitiv dau nastere BENZII EPITELIALE. Ca urmare apar 2 ingrosari ( una la maxilar si una la mandibula ) pe locul in care se vor dezvolta viitoarele arcade dentare
- La scurt timp BANDA EPITELIALA se divide intr-o LAMA VESTIBULARA ( va deveni vestibul bucal) si o LAMA DENTARA ( viitorii muguri dentari). Procesul de diviziune e rapid ( unii autori considera ca de la inceput sunt formate 2 lame deja).

- Din partea profunda a Lamei dentare ( forma de potcoava ) se dezvolta 10 formatiuni rotunde/ovalare ce reprezinta de fapt mugurii dintilor temporari. Formarea mugurilor se datoreste unui proces de proliferare. Procesul de proliferare a mugurilor NU e simultan pentru toti dintii ci incepe dinspre anterior spre posterior astfel incat intreg procesul are loc intre saptamanile 6-8 de viata intrauterina.
- Mugurii dentari: - De Inlocuire ( Succesionali): Incisivii, Canin, Premolar1, Premolar 2 (apar in locul dintilor temporari)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.