Pediatria cresterii si dezvoltarii

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.89

nivel: Facultate

Cresterea calitativa presupune diferentiere celulara. Mecanismul cresterii si dezvoltarii este conditionat genetic. ADN-ul detine si transmite informatia genetica ARN-ului mesager la nivelul nucleului. Procedeul de transcriptie se face pe o singura catena a ADN-ului si este catalizat de o enzima, numita transcriptaza. ARNm determina asamblarea aminoacizilor in proteine la nivelul ribozomilor. Amin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pediatria cresterii si dezvoltarii

Cresterea calitativa presupune diferentiere celulara. Mecanismul cresterii si dezvoltarii este conditionat genetic. ADN-ul detine si transmite informatia genetica ARN-ului mesager la nivelul nucleului. Procedeul de transcriptie se face pe o singura catena a ADN-ului si este catalizat de o enzima, numita transcriptaza. ARNm determina asamblarea aminoacizilor in proteine la nivelul ribozomilor. Aminoacizii din citoplasma activati se leaga de ARNt si sunt transportati la nivelul ribozoAZmilor, unde ARNm dicteaza care din aminoacizii transportati de ARNt sa fie utilizati pentru sinteza proteica si ordinea in care sa fie descarcati, apoi ARNt este eliberat in citoplasma pentru a aduce un nou aminoacid.

Lantul polipeptidic format la nivelul ribozomului va fi eliberat in citoplasma, unde va suferi alte modificari. Multiplicarea celulara se realizeaza prin mitoza pentru celulele somatice si prin meioza pentru celulele sexuale. Hipertrofia celulara se face prin sinteza proteica. Diferentierea celulara consta in aparitia de celule specializate pentru o anumita functie. Modul in care acesti factori influenteaza dezvoltaAZrea organismului depinde de intensitatea si durata lor de actiune, ca si de varsta la care actioneaza. PerioaAZdele cele mai sensibile sunt cele in care procesul de crestere este cel mai rapid (deci primele saptamani, primele luni, primii ani de viata, pubertatea).
1.

Alimentatia este unul din factorii care influenAZteaza cresterea inca din timpul vietii intrauterine. Deficientele in dieta mamei se vor repercuta asupra starii de nutritie a fatului. Subnutritia mamei va determina nasterea de copii cu greutate mica {smallfor date - 24-45% din cazuri) si cu lungime mai mica fata de normal (in 10% din cazuri).
Efectul malnutritiei intrauterine se va reflecta si asupra dezvoltarii nervoase superioare a copilului, deoarece in perioada intrauterina si primele 6 luni postnatal celulele nervoase se multiplica, la fel conexiunile dendritice, cteste numarul de celule neurogliale si are loc mielinizarea. Subnutritia calitativa a gravidei (carenta anumitor principii nutritive) poate determina embriopatii si fetopatii.

Carenta proteinelor din alimentatie va determina diminuarea ratei de sinteza a proteinelor in organismul copilului. In carenta proteica severa pot apare tulburari enzimatice, hormonale, edeme, tulburari de coagulare. Esentialul in PEDIA TRIE Carenta de saruri minerale influenteaza mineralizarea scheletului. in contrast cu subalimen-tatia, supraalimentatia precoce va favoriza aparitia obezitatii.

Mediul geografic influenteaza cresterea prin conditiile de microclimat: aer, soare, lumina, temperatura, umiditate, presiune atmosferica, raze ultraviolete. Efectele sunt mai mari in primii 5 ani de viata.Altitudinea de peste 1500 m determina un ritm de crestere mai mic, atat in timpul vietii intrauterine, cat si postnatal, datorita hipoxiei cronice.Climatul excesiv se asociaza cu o talie mica, pe cand climatul temperat pare sa fie favorabil dezvoltarii in lungime.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.