Pedagogii alernative - alternativa educationala Montessori

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.74

nivel: Facultate

Referat despre Pedagogii alernative - alternativa educationala Montessori
“De la naștere la șase ani toti micuții noștri au impresia unor descoperiri continue în lumea care îi înconjoară și ei găsesc în aceasta o mare bucurie”. Ei doresc să învețe, sunt asemuiți cu niște “bureți” care absorb în mod constant informații despre lumea lor cea nouă.

Copiii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pedagogii alernative - alternativa educationala Montessori

Referat despre Pedagogii alernative - alternativa educationala Montessori
“De la naștere la șase ani toti micuții noștri au impresia unor descoperiri continue în lumea care îi înconjoară și ei găsesc în aceasta o mare bucurie”. Ei doresc să învețe, sunt asemuiți cu niște “bureți” care absorb în mod constant informații despre lumea lor cea nouă.

Copiii trebuie observați îndeaproape pentru a le putea oferi ceea ce au nevoie în timpul fiecărei perioade senzitive, iar accentul trebuie pus întotdeauna pe învățare – pentru copii, mai degrabă decât pe predare – din partea adultului. Autoarea metodei spune că rolul educatorului este de a “observa” copilul și de a “pregăti mediul”, pe baza observațiilor făcute, de a crea situații de învățare și nu de a preda direct, fiind mai mult un ghid decât un lider.

Astfel, după observația copiilor ea a descoperit că:
- Motivarea este naturală în procesul de învățare;
- Copii mici sunt capabili să se concentreze mai mult decât iși pot da seama adulții, dacă o activitate răspunde nevoilor lor și dacă procesul permite implicarea fizică; copii resping o activitate care nu răspunde nevoilor lor;
- Copii sunt capabili să-și dezvolte autodisciplina dacă au libertatea să aleagă;
- Educatorul nu este sursa tuturor învățăturilor;
- Copiii pot invăța să-și rezolve propriile probleme

În cadrul metodei sale, Dr. Montessori a conceput un rol cu totul nou pentru educator.Copiii învață singuri, folosind materialele specifice, timp în care rolul educatorului este să direcționeze, să stimuleze și să ghideze activitatea acestora. Educatorul nu se amestecă niciodată atnci când un copil e concentrat, și nu intervine decât dacă a constatat că acesta are nevoie de ajutor, nu știe ce să facă, sau îi deranjează pe ceilalți colegi Ajutorul pe care un educator Montessori îl oferă copilului este întotdeauna extrem de limitat – atât cât să se asigure că acesta a ieșit din impas. Copilul nu este corectat atunci când greșește. Se consideră că încă nu a ajuns să stăpânească suficient conceptul respectiv iar materialul va fi strâns si reluat cu alt prilej, deupă o lecție individială, ori după o anumită perioadă de timp.

Educatorul Montessori nu pedepsește copiii niciodată dar nici nu le oferă recompense. Se consideră că singura recompensă de care are nevoie un copil este cea provenită din mulțumirea de sine, din faptul că a realizat un lucru bun și corect bazându-se pe propriile lui puteri.
În cazul în care un copil îi deranjează pe colegii lui sau se comportă într-un mod care afectează armonia si ordinea din clasă, acesta va fi luat de către educator si dus într-un loc retras de ceilalti copii.

I se va asigura jocul favorit dar va fi lipsit de libertatea de a se deplasa prin clasă după voința proprie. Educatorul va veni din când în când și îi va adresa cuvinte blânde de simpatie sau ajutor, în cazul în care are nevoie. Se consideră că lipsa libertății de mișcare și tratarea copilului ca pe un bolnav este suficientă pentru a-l face să înțeleagă că a greșit.

Copiii prosperă atunci când li se oferă libertatea într-un mediu propice nevoilor lor. După o perioadă de intensă concentrare și lucru cu materiale care le stârnesc interesul, copiii dau dovadă de vitalitate și mulțumire de sine. Concentrându-se la o activitate liber aleasă, neîntreruptă, copiii ajung la auto-disciplină și pace interioară. Dr. Montessori a denumit acest proces “normalizare” si este citat ca fiind “cel mai important rezultat al muncii noastre”.(Maria Montessori, Mintea absorbantă 1949). Filosofia educațională a doamnei Maria Montessori încurajează dezvoltarea copilului într-un mediu care să inspire siguranță, sprijin, diversitate culturală care să le dea libertatea de a explora, de a coopera.

Ținta noatră ar trebui să fie cea de a crea un mediu plăcut care să ducă la o dezvoltare armonioasă intelectuală, socială, fizică și artistică. Să cultivăm copiilor respectul de sine și să le dezvoltăm dorința lor naturală de a învăța. Părinții, copiii și personalul didactic vor lucra împreună pentru a atinge scopul propus.

Principiile metodei Montessori:
- În loc sa înlăturăm obstacolele ce-i stau în cale, ajutăm copilul să le depașească;
- Principiul de bază la metoda Montessori este auto-educarea și aplicarea celor învățate direct, nemediat;
- Copilul este privit ca un om în toată firea, i se respectă personalitatea, deoarece este un idivid unic si irepetabil;
- Copilul este ajutat să-și dezvolte voința, acordându-i-se libertate asupra hotărârilor sale, este îndrumat să gândească și să acționeze independent;
- Copilului îi este dat prilejul de a-și urma propriul ritm de învățare, deoarece copiii nu-și doresc doar sa învețe, ci să învețe ceva anume, într-un anumit moment dat;
- Încurajearea copiilor de a lua mereu decizii proprii pe care să le respecte
Cercetări științifice arată că :
- învățarea se produce în condiții optime când procesul gândirii este însoțit de mișcare;
- se învață mai bine atunci când ne interesează subiectul de învățat;
- pesoanele evoluează când simt că pot efectua alegeri și când simt că dețin controlul;
- învățăm mai bine când subiectul de învățat se află în context concret;
- copiii pot învăța foarte bine “de la” și “împreună” cu persoane astfel că după vârsta de șase ani copiii răspund foarte bine la situații în care pot învăța și colabora in același timp;
- copiii răspund pozitiv la rutnă și la disciplină;
- anumite comportamente pozitive la adulți (semnalate de Montessori) se pot observa în rezultatele ulterioare ale copilului.

Dacă un copil va găsi câmpul de acțiune care să corespundă celor mai intime exigențe ale sale, acesta va revela în timp ce altceva îi este necesar pentru dezvoltarea sa optimală. Copilul încearcă pe moment raporturi cu genul uman care-l înconjoară și le găsește. Dar în același timp există în individ exigențe intime, exigențe cărora cere să li se abandoneze într-o muncă misterioasă care solicită completa solitudine, separearea de tot și toate. Nimeni nu poate să ajute copilul să atingă această intima izolare care sa-i permită să ajungă la lumea sa cea mai profundă, misterioasă, bogată, plină de trăiri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.