Pedagogie interculturala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Solidaritatea comunitara este potentata prin felul cum se gestioneaza reproducerea marilor simboluri in interiorul spatiului cultural respectiv, dar si prin modul cum este reglata deschiderea spre alte formatiuni socio-culturale. O cultura este mare nu numai prin ea insasi, prin propriile mecanisme autoreproductive sau autocontemplative, ci si prin "metabolismul" cresterii si transformarii ei, pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pedagogie interculturala

Solidaritatea comunitara este potentata prin felul cum se gestioneaza reproducerea marilor simboluri in interiorul spatiului cultural respectiv, dar si prin modul cum este reglata deschiderea spre alte formatiuni socio-culturale. O cultura este mare nu numai prin ea insasi, prin propriile mecanisme autoreproductive sau autocontemplative, ci si prin "metabolismul" cresterii si transformarii ei, prin felul in care permite deschideri spre reverberatii din exterior. Se concretizeaza cu acest prilej o dinamica specifica dintre inchidere si deschidere, o relatie pulsatorie care genereaza sporirea culturala.

Acest raport dintre general si particular, dintre continuu si discontinuu, dintre asumare si negare trebuie actualizat, intr-un mod specific, si la nivel scolar. Experimentarea diferentei trebuie sa inceapa inca de pe bancile scolii si va continua intreaga viata.
Obiectivul principal al educatiei interculturale rezida in pregatirea persoanelor pentru a percepe, accepta, respecta si a experimenta alteritatea. Scopul il reprezinta netezirea terenului intalnirii cu celalalt.

A face educatie interculturala presupune ca insusi procesul educational sa se realizeze intr-un mediu interactional, prin punerea alaturi, fata in fata, a purtatorilor unor expresii culturale diferite. Alteritatea trebuie sa devina un motiv de bucurie, o ocazie de intarire a sentimentului vietuirii laolalta, o dorinta a unei impreuna simtiri si binevenite conlucrari. Altul este un prilej de descoperire si constientizare a realei identitati. Caci, in cautarea celuilalt, ne descoperim pe noi insine, ne dam seama de ceea ce suntem, speram, meritam. Frumusetea existentiala ne este data de celalalt, de miracolul iesirii din sine, de proiectarea in altul, de iubirea celui apropiat - ca si a celui indepartat!

Topica interculturalitatii a aparut in ultimele decenii, ca raspuns in plan educational la fenomenele de crestere a interconexiunilor si a globalizarii. Se stie ca multe conflicte, aparent economice, istorice, sociale etc. au in subsidiar o componenta culturala. Incomunicabilitatea de ordin spiritual genereaza si intretine celelalte stari conflictuale sau de tensiune. Conditia necesara (nu si suficienta) pentru detensionarea conflictelor consta in gasirea unor piste de comunicare in plan spiritual. Tensiunile si razboaiele iau nastere, mai intai, in mintea noastra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.