Pedagogie I

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Celebrul filosof german Immanuel Kant (1724-1804), afirma ca "educatia este o activitate de disciplinare, cultivare, civilizare si moralizare a omului, iar scopul ei este de a dezvolta in individ toata perfectiunea de care el este susceptibil". La randul sau, J. Fr. Herbart (1776-1841) considera ca "educatia reprezinta actiunea de formare a individului pentru el insusi". E. Durkheim (1858-1917) ve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pedagogie I

Celebrul filosof german Immanuel Kant (1724-1804), afirma ca "educatia este o activitate de disciplinare, cultivare, civilizare si moralizare a omului, iar scopul ei este de a dezvolta in individ toata perfectiunea de care el este susceptibil". La randul sau, J. Fr. Herbart (1776-1841) considera ca "educatia reprezinta actiunea de formare a individului pentru el insusi". E. Durkheim (1858-1917) vede in educatie "actiunea generatiilor adulte asupra celor tinere, cu scopul de a le forma acestora din urma anumite stari fizice, intelectuale si mentale, necesare vietii sociale si mediului social carora le sunt destinate". Trebuie precizata si conceptia pedagogului german E. Spranger (1882-1963), puternic nuantata afectiv. Pentru acesta, educatia este o "vointa purtata de o iubire generoasa pentru sufletul altuia, ca sa-i dezvolte acestuia receptivitatea pentru valori si capacitatea de a crea el insusi valori".

Stefan Barsanescu (1895-1984), in cursul sau de Pedagogie generala din 1933-1935, conchide ca educatia este "activitatea constienta de a influenta pe om printr-o tripla opera: de ingrijire, indrumare si cultivare, orientandu-i evolutia in directia valorilor". Educatia este, intr-adevar, o actiune de dirijare a individului spre formarea sa ca persoana autonoma, responsabila, utila in societate). Educatia il formeaza pe individ pentru a putea fi de folos unei societati date si pentru a fi performant in cadrul acesteia.

I. Nicola definea educatia ca fiind o "activitate sociala complexa care se realizeaza printr-un lant de actiuni exercitate constient, sistematic si organizat de catre un subiect (profesorul) asupra unui obiect (cel format, elevul), in vederea transformarii acestuia din urma intr-o personalitate activa si creatoare, corespunzatoare cerintelor socio-istorice si potentialului sau biopsihic". Ideea importantei zestreu eresitare in educatie nu este noua.

Platon, reprezentant al antichitatii spatiului grec, era de parere ca Platon educatia reprezinta "arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele." Unii autori au evidentiat in special actiunea de dezvoltare si perfectionare a naturii umane, din perspectiva individuala, altii au avut in vedere latura sociala a educatiei, adica pregatirea individului pentru viata sociala. Constatam ca aceste definitii se completeaza reciproc.

Pentru mai buna intelegere a fenomenului educational, e necesar sa precizam cateva trasaturi ale educatiei:
1. Educatia este o activitate concreta, este obiectul de studiu al pedagogiei (teoria despre educatie).

2. Ca activitate de influentare in sensul dezvoltarii, formarii, ea se refera numai la fiinta umana. Influentele de formare aplicate altor animale sunt incadrate in alta categorie, cea de dresaj. Ceea ce deosebeste clar cele doua tipuri de influentare (educatie si dresaj) este caracterul de acceptare si cooperare constienta - in cazul educatiei, in opozitie cu cel de constrangere si lipsa coparticiparii constiente, in cazul dresajului. La om vorbim de conduite inteligente, rationale si nu instinctive (omul, normal patologic, nu reactioneaza instinctiv la stimulari precum celelalte animale).

3. Educatia nu consta in actiuni ocazionale sau izolate si nici nu este rezultatul influentelor ce se exercita asupra omului din partea naturii si a societatii. Aceste influente ce se rasfrang spontan asupra fiintei umane, trebuie considerate influente ale mediului, nefiind confundate cu educatia. Educatia are un scop bine precizat si se realizeaza in mod constient.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.