Pedagogia - stiinta educatiei

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Educatia ca fenomen social a aparut odata cu societatea. Multa vreme acest fenomen se reflecta in constiinta oamenilor sub forma de reprezentari si idei izolate, ocazionale, constituite in procesul activitatii practice.Preocupari teoretice speciale pentru studiul fenomenului educational au aparut odata cu diferentierea dintre munca fizica si cea intelectuala. Primele sisteme teoretice care aveau m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pedagogia - stiinta educatiei

Educatia ca fenomen social a aparut odata cu societatea. Multa vreme acest fenomen se reflecta in constiinta oamenilor sub forma de reprezentari si idei izolate, ocazionale, constituite in procesul activitatii practice.Preocupari teoretice speciale pentru studiul fenomenului educational au aparut odata cu diferentierea dintre munca fizica si cea intelectuala. Primele sisteme teoretice care aveau menirea sa ofere o explicatie mai cuprinzatoare asupra acestui fenomen si sa orienteze activitatea educativa practica au fost elaborate in cadrul diferitelor sisteme filozofice.

Marii filosofi ai antichitatii au fost si teoreticieni ai fenomenului educational. Ulterior, teoretizarea fenomenului, educational devine o preocupare a unor mari personalitati ca Ian Amos Comenius (1592-1670); J. J. Rousseau (1712-1778); Johann Henrich Pestalozzi (1746-1827); Johann Friedrich Herbart (1776-1841); K. D. Usinski (1824-1870) etc. Aceasta activitate este concretizata in elaborarea mai mltor sisteme pedagogice.La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea ca urmare a rezultatelor obtinute de catre sociologie si psihologie, pedagogia cunoaste un nou salt in evolutia ei.

In cadrul ei se constituie diverse curente de orientare predominant sociologica sau predominant psihologica, care concep educatia in mod unilateral si genereaza o opozitie ireductibila intre social si psihologic in structura educatiei. Contradictia aceasta devine antinomica intrucat a cultiva socialul fara un suport psihologic inseamna a avea doar calitati ale personalitatii independent de purtatorul lor, dupa cum a cultiva doar individul inseamna a pierde din vedere finalitatea educatiei, integrarea in societate (8, pag. 22).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.