Paul Evdokimov - Varstele vietii spirituale

5x puncte

categorie: Religie

nota: 8.44

nivel: Liceu

Stiinta nu are nevoie de ipoteza Dumnezeu. Din punct de vedere moral, sau Dumnezeu nu este atotputernic, fiindca nu suprima raul, sau, daca nu vrea sa-l suprime, inseamna ca El nu este iubire. Potrivit ateismului, este de neconceput, ofensatoriu chiar, ca Dumnezeu sa intre in timp si sa-si incredinteze adevarul unei maini de ucenici obscuri si unor texte fragile scrise acum douazeci de veacuri. Cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Paul Evdokimov - Varstele vietii spirituale

Stiinta nu are nevoie de ipoteza Dumnezeu. Din punct de vedere moral, sau Dumnezeu nu este atotputernic, fiindca nu suprima raul, sau, daca nu vrea sa-l suprime, inseamna ca El nu este iubire. Potrivit ateismului, este de neconceput, ofensatoriu chiar, ca Dumnezeu sa intre in timp si sa-si incredinteze adevarul unei maini de ucenici obscuri si unor texte fragile scrise acum douazeci de veacuri. Cum ar putea un eveniment datat si fixat in timp si spatiu sa revendice o valoare eterna, autoritatea lui Dumnezeu, si rolul universal al mantuirii tuturor oamenilor?

Nu divinizarea lui Hristos de catre ucenici, cat umanizarea lui Dumnezeu se arata inacceptabila. Filozoful va respinge un Dumnezeu care vorbeste omeneste, cu chip omenesc.
Pe cand credinciosii avanseaza cu naivitate argumentele fricii de Judecata, sau ale nelinistii metafizice ale mortii, pe atei nu-i mai misca nici nivelul evolutiei actuale, nici invierea mortilor si nici intreaga problematica religioasa clasica. Viata unui om sfant constituie un fel de ghimpe insuportabil pentru un ateism care se vrea sistematic, moral si totalitar.

Ateismul se explica prin simplul fapt ca Dumnezeu nu se impune nimanui. Ateismul pretinde ca Dumnezeu este imposibil. Nu se poate nega un lucru decat afirmand un altul.
Dumnezeu nu este contestat in El insusi: "Sa lasam cerul preotilor si calugarilor" zice Heine; prezenta Lui in lume, radacina Lui in uman sunt negate cu patima, negatie ingaduita chiar de Dumnezeu care se vadeste dar nu se dovedeste material.
Ateismul devine esential in doctrina marxista. Conform lui Karl Marx omul este singura realitate a istoriei.

Omul epocii ateismului militant, chiar cel care-l exprima cel mai bine, este inca omul abstract, caci critica, chiar cea mai marxista, este o operatie pur intelectuala. Umanismul absolut este efectiv ateu, aceasta fiind o situatie de fapt. Religia, teismul si ateismul impartasesc aceeasi soarta, devin piese de muzeu. Negarea lui Dumnezeu a permis afirmarea omului.Ateismul este de trei feluri: ateism propriu-zis, ateism critic si ateism efectiv. Ateismul propriu-zis neaga existenta lui Dumnezeu. Ateismul efectiv este mai mult decat cel propriu-zis, el este chiar altceva fiindca este situat dincolo de ateism si de problematica lui. Ateismul critic este postulatul unui adevar care-l suprima pe el insusi in definitiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.