Patrimoniu - Muzeul National al Agriculturii, colectia de sifoane

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Sticlele bauturilor carbonate, sunt supuse unei mari presiuni venite din gaz. Incercarile de a gasi solutii pentru prevenirea exploziei cauzate de bioxidul de carbon [2], sau a bulelor de gaz artificial, dar mai ales pentru mentinerea acestor bule un timp cat mai indelungat, au dat roade dupa anul 1872, an in care, s-a patentat sigiliul dopului pentru sticla de apa gazoasa. In anul 1899 a fost omo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patrimoniu - Muzeul National al Agriculturii, colectia de sifoane

Sticlele bauturilor carbonate, sunt supuse unei mari presiuni venite din gaz. Incercarile de a gasi solutii pentru prevenirea exploziei cauzate de bioxidul de carbon [2], sau a bulelor de gaz artificial, dar mai ales pentru mentinerea acestor bule un timp cat mai indelungat, au dat roade dupa anul 1872, an in care, s-a patentat sigiliul dopului pentru sticla de apa gazoasa. In anul 1899 a fost omologat, in SUA, primul patent de masina de suflat sticla pentru productia de sticle de apa gazoasa, bauturi racoritoare carbogazoase.Trecerea de la sticlele de manufactura, la sticlele fabricate in serie, a fost resimtita prin diferenta de productie inregistrata(de la 1500 de sticle/ zi la 57000 de sticle/ zi).

Tipologia vechilor sticle de imbuteliere a apei carbogazoase era cilindrica sau torpedo cu fund concav sau drept, cu gat tronconic si buza usor rasfranta [3](vezi anexa p.16). In anul 1909 Compania Liquid Carbonic a fabricat la scara larga, un instrument numit Carbonatorul Liquid Diamant, electrificat, ce producea 20 de galoane de apa gazoasa pe zi. Prima fabrica de sticla, atestata documentar la noi in tara, este la 1650, se afla la Targoviste si a apartinut domnitorului Matei Basarab. Centrele cele mai importante din Romania, de-a lungul vremii, care au fabricat sticlarie de consum, au fost: Complexul de sticlarie si faianta de la Sighisoara, fabricile de sticla de la:

Azuga, Bucuresti, Targu Jiu, Turda, Medias, Tg. Mures, Borsec [4]. In Romania, sifonul isi are originea in apa minerala gasita in izvoare naturale. Consumul din aceste izvoare a fost considerat un lucru foarte sanatos. In anul 1804, un inginer de mine, pe nume Eisner impreuna cu Gunter Zimmetshausen (fost bolnav, vindecat la Borsec), se deplaseaza la statiunea Borsec, pentru a trata arendarea unui teren, dar mai ales pentru a prospecta atat resursele cat si terenul in vederea realizarii unei fabrici de sticla pentru imbutelierea apei carbogazoase naturale. Aceasta fabrica se infiinteaza in anul 1805.

Cu aceasta ocazie aduce muncitori specialisti in fabricarea sticlei din Austria, Bohemia, Bavaria si Polonia. In anul 1806 incepe imbutelierea industriala in butelii speciale pentru apa carbogazoasa de la Borsec. Imbutelierea se facea prin captarea apei direct din put, turnarea in sticle rezistente si in final astuparea lor cu dopuri de pluta ceruite etans [5]. Consideram ca aceasta fabrica este prototipul fabricii de sticla speciala pentru sifon din Romania.

Ponderea fabricilor de ape gazoase pe parcursul anilor in care se incardeaza sifoanele din colectie este destul de mare; cunoastem ca in jurul anilor 1923 - 1925 exista cel putin o fabrica de apa gazoasa in fiecare comuna urbana si nu de putine ori rurala, a judetelor Romaniei, pe atunci Romania Mare [1]. De exemplu, in Slobozia exista fabrica de ape gazoase "Uniunea Comerciala de Bauturi Societate Anonima" si fabrica "Ionescu Mircea" [6] (vezi anexa, p.13). Nu detinem, inca, informatii despre provenienta acelor instalatii de umplut sifoane si nici despre modul de functionare a lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.