Patria

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Gimnaziu

Cele mai mari personalități ale lumii au afirmat că iubirea de patrie, de popor este unul din sentimentele sfinte care îi dă omului cel mai mare preț . A te sacrifica pentru libertatea patriei, pentru binele poporului în mijlocul căruia trăiești este prima datorie pentu fiecare om . Această temă se întâlnește foarte des și în creația poeților și scriitorilor români. E vorba de o dinastie de cărtur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patria

Cele mai mari personalități ale lumii au afirmat că iubirea de patrie, de popor este unul din sentimentele sfinte care îi dă omului cel mai mare preț . A te sacrifica pentru libertatea patriei, pentru binele poporului în mijlocul căruia trăiești este prima datorie pentu fiecare om . Această temă se întâlnește foarte des și în creația poeților și scriitorilor români. E vorba de o dinastie de cărturari români : Tadeu Hîjdeu ( 1769 – 1835 ), Alexandru Hîjdeu ( 1811 – 1872 ), B.P.Hașdeu (1838 – 1907 ), Iulia Hașdeu ( 1869 – 1888 ).
...................................


Iubirea de patrie era pentru M.Eminescu un sentiment de cea mai înaltă probă pentru fiecare om.Adevărata dragoste de patrie nu se declară prin cuvinte, ci se adeverește prin fapte. Acest model de comportament moral și sentiment profund este zugrăvit în „Scrisoarea III” prin chipul lui Mircea cel Bătrîn. Opera face parte din ciclul celor cinci scrisori, care cuprind principalele teme din creația poetului: I- sensul vieții și al morții ; II- valoarea artei și a creatorului ; IV și V- rolul dragostei în realizarea omului.

„Scrisoarea III” constituie mijlocul ciclului și de aceea poetul vorbește în cuprinsul ei despre sentimentul fundamental – patriotismul și despre idealurile de libertate și progres ale poporului român. Acest fapt s-a relevat evident în titlul inițial al operei , care a fost „Patria și patrioții”. Pentru a pune în lumină imaginea adevăraților patrioți, M. Eminescu reînvie un tablou istoric, ce redă fapte glorioase și sacrificiul strămoșilor în numele libertății țării.

Autorul demonstrează cum se poate trăi cu demnitate, fie că ești tînăr sau matur ( feciorul domnitorului este prezent pe cîmpul bătăliei alături de tatăl său , Mircea cel Bătrîn ). Domnitorul este un simbol al demnității, al iubirii de patrie, - „ un zid care nu se înfiorează” de faima goală a sultanului Baiazid. Prin intenția de a cotropi o altă țară, de a înrobi un popor liber, prin vorbirea plină de dispreț, prin umilirea la care îl supune pe Mircea cel Bătrîn, Baiazid întruchipează orgoliul, îngîmfarea stăpînilor lumii.

Domnitorul Țării Românești dă dovadă de mare înțelepciune, căutînd, în răspunsul său, să propună sultanului pacea care ar preîntîmpina războiul.Mircea reprezintă cele mai nobile calități ale poporului: ospitalitatea, demnitatea, simplitatea, înțelepciunea, curajul și eroismul cu care își apără țara. Toate acestea sînt calitățile unui puternic sentiment: „iubirea de moșie e un zid”. Fapta glorioasă a lui Mircea și a ostașilor simpli, prin caracterul de simbol, este ilustrativă nu numai pentru contemporanii lui M.Eminescu, dar și pentru cititorii de azi. „Scrisoarea III” este un adevărat poem patriotic.
„Țara nu se servește cu declarații de dragoste, ci cu muncă cinstită...

Munca cinstită, viața curată, iubirea de semen, împlinirea datoriilor pe care le avem – adică faptele – acestea înseamnă patriotism și nu vorbele deșarte.”
/Mihail Sadoveanu/
„Ce e patria, ce este patriotismul? Ce este acest acest sentiment care răscolește toate puterile din om?...

Patria este înlăuntrul nostru și o ducem cu noi peste țări și mări și, numai cînd sîntem în singurătate ne trec fiori amintindu-ne de unde ne-am rupt și nu găsim mîngîiere decît în răstriște și în lacrimi. Patria nu e pămîntul pe care trăim din întîmplare, ci e pămîntul plămădit cu sîngele și întărit cu oasele înaintașilor noștri. Cînd pomenim de Călugăreni, Rovine sau Valea-Albă, ne cutremurăm, uităm de noi și nu trăim decît în aceia care au fost odinioară ostași, căpitani și voievozi.”
/B.Șt. Delavrancea/
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.