Patologii si terapii comunicationale - manipularea

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Alt aspect al manipularii: prin idei "destabilizatoare". Totul in jurul nostru incurajeaza lenea (de ex. emisiunea Teleshoping, prezenta intr-o forma sau alta la mai toate televiziunile din lume, si nu numai), mita (in ziua de azi toata lumea spune ca fara un ciubuc nu se poate face cutare sau cutare lucru), parvenirea (marile atractii ale societatii au devenit miliardarii "aparuti peste noapte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patologii si terapii comunicationale - manipularea

Alt aspect al manipularii: prin idei "destabilizatoare". Totul in jurul nostru incurajeaza lenea (de ex. emisiunea Teleshoping, prezenta intr-o forma sau alta la mai toate televiziunile din lume, si nu numai), mita (in ziua de azi toata lumea spune ca fara un ciubuc nu se poate face cutare sau cutare lucru), parvenirea (marile atractii ale societatii au devenit miliardarii "aparuti peste noapte"), etc.

Ce influenta poate avea asupra unei personalitati neformate sau in formare (cum sunt copiii si adolescentii) fenomene care sunt reflectate in mass-media sau auzite pur si simplu? De exemplu, este prezentata o "vedeta", i se aduc laude, e prezentat ca un personaj de invidiat (astfel incat sa ne dorim sa fim in locul lui) si... la sfarsit, sau asa... "din greseala", se ofera si informatia ca n-are terminat liceul, ca in adolescenta a fugit de-acasa, ca a consumat droguri, ca a fost alcoolic sau cine stie ce altceva.

Din aceasta cauza copiii sau adolescentii din ziua de azi spun fraze de genul: "Lasa ca se poate si fara munca (sau scoala)!... Uite... X a reusit... si acum are mai multi bani decat unul cu facultate!". Prin aceasta, puterea exemplului a fost deturnata de la scopul ei initial.
Dar dintre toate aspectele manipularii, exista unul extrem de pervers si periculos, pe langa care intreaga societate romaneasca trece cu o indolenta fantastica. Acest aspect se refera la distrugerea valorilor morale, materiale si spirituale ale acestui popor.

Valorile morale prin incurajarea lenei, lipsei de creatie, prin ingustarea orizontului general uman (droguri, pornografie, alcoolism) si mai ales prin slabirea fortei educatiei nationale (dupa revolutie, intregul popor a asistat cu nepasare la distrugerea scolii romanesti, iar acum rezultatele se vad prin calitatea adolescentilor). Un alt aspect al manipularii, mult mai subtil de aceasta data, este acela al exercitarii puterii in general - statul si la marile companii multinationale, a caror putere economica a ajuns, sa o depaseasca pe a multor state.

In societatea contemporana, omul tinde din ce in ce mai mult sa fie aruncat in anonimat, sa-si piarda individualitatea si identitatea.
Valorile materiale - intr-un cuvant, bogatiile si resursele acestei tari - au fost distruse de asemenea cu buna stiinta: devalizarea bancilor, vinderea combinatelor ca fier vechi, taierea cu bestialitate a padurilor, distrugerea sistemelor de irigatii, deteriorarea pana la distrugere a constructiilor incepute inainte de decembrie 1989, falimentarea cu buna stiinta a industriei romanesti, slabirea monedei nationale prin incurajarea importurilor concomitent cu reducerea drastica a productiei interne si implicit a exporturilor, incurajarea exportului de materie prima in detrimentul produselor finite, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.