Patologie suina

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.01

nivel: Facultate

Gastroenteritele de natura infectioasa ce apar la purcei inainte de intarcare sunt numeroase si trebuie sa se faca o distinctie clara intre ele pentru a putea pune diagnosticul corect.simptomele sunt asemanatoare la multe dintre ele , majoritatea evoluand cu febra.
Una dintre cele mai intalnite e colibacilioza produsa de Escherichia coli fiind numita si diareea nou-nascutilor ,ce evolueaza [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patologie suina

Gastroenteritele de natura infectioasa ce apar la purcei inainte de intarcare sunt numeroase si trebuie sa se faca o distinctie clara intre ele pentru a putea pune diagnosticul corect.simptomele sunt asemanatoare la multe dintre ele , majoritatea evoluand cu febra.
Una dintre cele mai intalnite e colibacilioza produsa de Escherichia coli fiind numita si diareea nou-nascutilor ,ce evolueaza ca o toxiinfectie intestinala dominate de diaree , epuizare rapida si mortalitate crescuta. Purceii se pot imbolnavii in primele 12 ore dupa nastere. Spre deosebire de colibaciloza, gastroenterita transmisibila produsa de un virus ARN din familia Coronaviridae afecteaza toti porcii, indiferent de varsta , dar gravitatea bolii e invers proportionala cu varsta.
La purcei in primele 10-15 zile de viata mortalitatea e de 80-100 % pentru ca acestia au viteza de refacere a eritrocitelor foarte redusa(7-12 zile).
In colibaciloze apare hipertermie, abatere, refuzul suptului si moarte in 12-24 ore. Fecalele sunt lichide, spumoase, galbene-verzui, apoi cenusii, usor sangvinolente. Apar si manifestari nervoase cu voma-colici, moartea survenind dupa 2-3 zile. Cele doua boli se deosebesc si prin tabloul morfopatologic, in colibaciloza predomina enterita catarala sau hemoragica, gastrita hemoragica, ganglionii mezenterici usor mariti in volum si congestionati, leziuni de omfaloflebita, pleurita, pneumonie, bronhospasm, peritonite si artrite.
La gastroenterita transmisibila cadavrele sunt deshidratate, slabite, iar pielea e incretita.
La examenul intern stomacul e plin cu lapte coagulat, nedigerat, mucoasa din zona fundica e tumefiata, congestionata. Intestinal subtire e plin cu un continut fluid, galbui, urat mirositor. Pe mucoasa apare o inflamatie catarala, rinichii sunt congestionati.
La examenul histopatologic in portiunea intestinala, jejun, ileon si partea terminala a duodenului celulele epiteliele sunt aplatizate cu noclei pilorici si vacuole intracitoplasmatice.
Diagnosticul de colibaciloza se pune prin izolare de E.coli din maduva osoasa, continut intestinal si organe interne. In gastroenterita transmisibila se face o bioproba pe purceii susceptibili timp de 7 zile la care se administreaza material patologic.
Examenul virusologic se face prin:
 imunofluorescenta
 seroneutralizare.
Salmoneloza porcului , numita si paratifoza, apare secundar pestei sau leptospirozei.serotipul infectant la purcei e S. cholerae suis. Perioada de incubatie este de 2-7 zile evoluand acut cu septicemia.
In forma acuta - apare hipertermia (41-42 OC ) - inapetenta - abatere - polidipsie - purcelul stand retras in decubit prezentand tahipnee, tahicardie, conjunctivita, rinita si constipatie urmata de diaree cu fecale galbui spumoase si fetide usor hemoragice cu colici si convulsii.
Apar tulburari circulatorii, hiperemie , cianoza pielii din regiunea capului si moarte dupa 1-3 zile prin fenomene toxico-septicemice.
Diagnosticul diferential se face fata de pesta porcina de care se deosebeste epizootologic si morfopatologic prin prezenta infarctelor splenice.
La pesta porcina sunt receptive porcinele, indifferent de varsta sau de sex. Boala se transmite in mod curent prin contactul dintre porcinele bolnave sau trecute prin boala cu porcinele susceptibile. A fost demonstrata si posibilitatea transmiterii virusului prin intermediul unor nemetozi (metestrongili, trichinele). Pesta porcina este una dintre bolile cele mai contagioase ale porcinelor. Are o evolutie epizootica cu mare difuzibilitate in cadrul efectivului si tendinta de diseminare in afara focarului uneori la distante considerabile.
Salmonelozele sunt foarte raspandite in natura si spre deosebire de pesta porcina sunt practice posibile la toate speciile de animale. Sursele de infectie sunt numeroase pentru ca salmonelele se mentin in stare de epifitism mai ales in tubul digestive fiind eliminate prin fecale. Salmoneloza este considerata o boala infectioasa de crestere deoarece cei mai receptivi la infectie sunt purceii incepand de la varsta de 2-4 saptamani, si in special tineretul intarcat (1-3 luni).
Din punct de vedere morfopatologic predomina diateza hemoragica, ceanoza cutanata, limfadenita si nefrita hemoragica, splenita hiperplastica, hepatita nodulara necrotica, gastrita si enterita catarala sau hemoragica. Pregnanta este enterita necrotica exprimata prin hiperplazia tesutului limfoid, prezenta de noduli necrotici si ulcere.
In pesta porcina predomina infarctele splenice hemoragice de obicei marginale, considerate ca forme caracteristice , intalnite la 1-87% din cazuri. Mai apare nefrita hemoragica interstitiala, petesii si sufuziuni pe mucoasa vezicii urinare, diateza hemoragica pe toate seroasele si mucoasele,limfadenita hemoragica si ulcere necrotice pe mucoasa valului palatin,linguala si in amigdale. Diagnosticul diferential al salmonelozei trbiuie deosebit de rujet si dizenterie spirochetica a porcului.
Dizenteria spirochetica a porcului este produsa de Treponema Hyodysenteriae sau Treponema Dysenteriae, mai este denumita enterita hemoragica, colita necrotica-hemoragica, colita infectiaoasa, dizenterie vibrionica muco-hemoragica sau hemoragica.
Morfopatologic se caraterizeaza prin:
 enterita
 hemoragica necrotica.

Dizenteria anaeroba a porcului este o
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.