Patologia tuberculozei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.68

nivel: Facultate

Leziunile au origine hematogena si pot fi miliare, nodulare sau se pot dezvolta intr-un singur lob hepatic. Constant este afectat limfonodul portal. Granuloamele hepatice sunt incapsulate, prezinta necroza de cazeificare cu focare de calcificare sau cu tendinta de lichefiere.
Tuberculoza renala Leziunile de tip miliar se dezvolta preferential in corticala. Ca si in cazul altor organe, limf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patologia tuberculozei

Leziunile au origine hematogena si pot fi miliare, nodulare sau se pot dezvolta intr-un singur lob hepatic. Constant este afectat limfonodul portal. Granuloamele hepatice sunt incapsulate, prezinta necroza de cazeificare cu focare de calcificare sau cu tendinta de lichefiere.
Tuberculoza renala Leziunile de tip miliar se dezvolta preferential in corticala. Ca si in cazul altor organe, limfonodul regional este sediul unor leziuni similare. In situatia formarii de granuloame mari, leziunile se pot extinde pana in bazinet, realizandu-se secundar infectia tractusului urinar.

Alte localizari lezionale in tuberculoza bovinelor
Pe cale hematogena se poate produce extinderea leziunilor in tesutul osos si in sistemul nervos central, fiind afectat indeosebi meningele cerebral. Osteomielitele tuberculoase apar mai frecvent la tineret, afectand oasele puternic vascularizate (vertebrele, coastele, oasele pelvine, capetele oaselor lungi). Leziunile sunt de tip miliar sau cu formare de granuloame mari, caracterizate prin prezenta zonelor extinse de cazeificare si a tendintei de lichefiere.

Meningita tuberculoasa imbraca aspecte lezionale asemanatoare celor descrise in alte seroase, adesea leziunile avand caracter exsudativ si necrotic. Ovine si caprine Tuberculoza este rar diagnosticata, infectia se produce preferential pe cale respiratorie, iar leziunile sunt asemanatoare cu cele descrise la taurine. Tuberculoza suinelor poate fi produsa de cele 3 specii de micobacterii, frecvent infectia realizandu-se pe cale digestiva. Sunt semnalate si infectii cutanate, ale plagilor de castrare. Tipologia leziunilor difera in functie de specia care a produs infectia.

M. bovis determina aparitia granuloamelor cu zona centrala de necroza de cazeificare, in care pot sa apara focare de calcificare. M. avium determina formarea de leziuni cu aspect slaninos, care pot fi confundate usor cu tumorile. In pulmon pot fi depistate leziuni miliare consecutiv raspandirii micobacteriilor pe cale sanguina. Ficatul poate prezenta leziuni miliare sau granuloame de dimensiuni mai mari. In infectia cu M. avium se intalnesc atat granuloame miliare diseminate in tot organul cat si leziuni difuze infiltrative, de dimensiuni mai mari.
Alte localizari (splina, seroase) sunt rar semnalate la aceasta specie
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.