Patologia inflamatorie a sistemului nervos

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

• Pachimeningitele - inflamatia se poate localiza pe faAZta externa (epidural) sau interna (subdural). Pachimeningitele epidurale craniene si cele subdurale spinale sunt rare, in timp ce inflamatiile subdurale craniene si cele epiduraAZle spinale sunt mai frecvente. La nivelul durei mater craniene cauza unei pachimeningite este de obicei o infectie de vecinatate (pielea paroasa, sinus[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patologia inflamatorie a sistemului nervos

• Pachimeningitele - inflamatia se poate localiza pe faAZta externa (epidural) sau interna (subdural). Pachimeningitele epidurale craniene si cele subdurale spinale sunt rare, in timp ce inflamatiile subdurale craniene si cele epiduraAZle spinale sunt mai frecvente. La nivelul durei mater craniene cauza unei pachimeningite este de obicei o infectie de vecinatate (pielea paroasa, sinusurile, mastoida, urechea interna si mijlocie). Macroscopic se constituie un exsudat purulent epidural sau subdural, care are tendinta de a se extinde la arahnoida.

La maduva spinarii cauza cea mai frecventa o reprezinta un focar osteomielitic vertebral, mai rar o infectie la distanta (in special urinara). Complicatiile meningitelor sunt determinate de compresiunea tesutului nervos si de diseminarea infectiei local sau la distanta. Pachimeningita hemoragica interna cronica este o forma neclara etiologic (alooolism, hipotensiune intracraniana cronica, traumatisme ), intalnita la persoane in varsta. Consta din ingrosari hemoragice si fibroase, cu formari posibile de chiste secundare, pe fata interna a durei mater.

• Leptomeningitele reprezinta cea mai frecventa inflamatie a meningelui, exsudatul seros, purulent sau fibrinopurulent localizandu-se intre pia si arahnoida. Leptomeningitele seroase se intilnesc in boli infectioase acute (gripa, parotidita epidemica, scarlatina, mononucleoza infectioasa, etc. ), dar constituie frecvent si stadiul ini-tial al unei meningite purulente.
Cele purulente survin in meningita cerebro-spinala epidemica, infectii septice si supuratii propagate din vecinatate (otice, sinusale, orbitale, pielea paroasa, flegmone faringiene).

Macroscopic se gaseste o congestie leptomeningeana pronuntata si un edem cerebral difuz, cu cresterea cantitatii lichidului cefalo-rahidian. In infectiile cu piogeni exsudatul devine puruAZlent si creste cantitativ, dispunandu-se la nivelul convexitatii (in santurile lobilor frontali si parietali) sau al bazei creierulul. Localizarea initiala este determinata de locul patrunderii infectiei. In cazurile in care evolueaza mai mult timp, inflamatia cuprinde: vasele meningeale ( in principal cele venoase) rezultand tromboflebite ce pot determina necroze si hemoragii in cortex prin staza acuta;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.