Patologia inflamatorie a sistemului nervos

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.26

nivel: Facultate

B. ENCEFALITELE ȘI MIELITELE

Etiologia principală a inflamațiilor creierului și măduvei spinării sunt virusurile și infecțiile bacteriene, mai rar ele pot fi produse de spirochete, protozoare și reacții imune patogene. Un mare număr de virusuri pot afecta sistemul nervos. Deosebirile lezionale variază cu localizările și cantitatea modificărllor ce decurg din situația intr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patologia inflamatorie a sistemului nervos

B. ENCEFALITELE ȘI MIELITELE

Etiologia principală a inflamațiilor creierului și măduvei spinării sunt virusurile și infecțiile bacteriene, mai rar ele pot fi produse de spirochete, protozoare și reacții imune patogene. Un mare număr de virusuri pot afecta sistemul nervos. Deosebirile lezionale variază cu localizările și cantitatea modificărllor ce decurg din situația intracelulară a virusurilor patogene.

Aspectul macroscopic al sectorului interesat este uneori nemodificat, alteori există un edem asociat cu congestie meningo-encefalică și/sau arii hemoragice. În unele tipuri de inflamații cu evoluție gravă, la examenul cu lupa, dar uneori și cu ochiul liber, apar focare de necroză a țesutului cerebral, ce seamănă cu ramolismentul, dar care spre deosebire de acestea, nu urmăresc distribuția vascularizată.

Microscopic, modificările debutează în celulele neuronale și se caracterizează într-o primă fază, prin tumefierea acestora, urmată de retracția și liza lor - neuronoliză. În unele viroze (poliomieită, rabie, herpes, boala incluziilor citomegalice etc.) apar în celulele nervoase și/sau gliale incluzii puse în legătură cu prezența intracelulară a virusului.

Concomitent cu modificărlie neuronale apar infiltrate inflamatorii perivasculare, în spațiile Virchow-Robin. Acestea sunt alcătuite inițial și pasager din neutrofile, mai apoi limfocite-plasmocite și mononucleare mari. Aceste celule pot fi găsite în jurul neuronilor în necrobioză (satelitoză) pe care îi vor fagocita (neuroanofagie). În unele cazuri apar și infiltrate hemoragice.

În ariile de neuronofagie se produc mai târziu fenomene de proliferare glială reparativă (glioză reactivă), care în cazul unor zone de necroză mai mari, este înlocuită de proliferarea conjunctivă cicatricială pe seama elementelor conjunctive ale meningelui și vaselor.

Ținând seama de localizarea principală a leziunilor, inflamațiile cerebro - nodulare se împart în: polioencefalite ( -mielite) ale substanței cenușii și leucoencefalite ( -mielite) ale substanței albe. Inflamațiile supurate evoluează cu leziuni particulare.

• Polioencefalite ( -mielite)
Poliomielita anterioară acută (paralizia infantilă). Boala apare de obicei la copii, mai des sub formă de epidemii și este dată de virusurile poliomielitei care fac parte din entero-virusuri. La început evoluează ca o infecție gastro - intestinală sau respiratorie minoră ce se poate vindeca.

În anumite cazuri urmează perioada paralitică în care se instalează semne de suferință ale sistemului nervos central. Leziunile macroscopice și microscopioe sunt cele descrise la viroze mai sus, la care se adaugă unele particularități. Astfel leziunile cele mai importante se găsesc la nivelul neuronilor motori din coarnele anterioare ale măduvei, uneori extinzându-se și la nucleii nervilor cranieni.

Fenomenele de neuronoliză pot fi uneori atât de întinse încât neuronii motori pot dispare complet la anumite nivele medulare. Nervii periferici corespunzători neuronilor distruși prezintă tumefierea și segmentarea axonilor precum și degenerarea tecii de mielină. Musculatura striată corespunzătoare va prezenta cu timpul o atrofie neurogenă caracterizată prin micșorarea de volum a fibrelor și înlocuirea lor parțială cu țesut conjunctiv și adipos.

Encefalitele epidemice sunt un grup de boli de natură virală ce apar în epidemii. Printre acestea cea mai cunoscută este encefalita letargică von Economo, descrisă în primul război mondial, care poate fi produsă de mai multe virusuri. În această boală, care clinic evoluează cu somnolență, leziunile sunt localizate predominent în trunchiul cerebral, fiind mortale în 20-40% din cazuri. Vindecările lasă uneori un parkinsonism post-encefalitic precum și crize oculogire.

Un alt grup include: encefalita japoneză B, encefalita de St. Louis, encefalita rusă etc., toate cauzate de arbovirusuri și transmise la om de către artropode sau rozătoare. Aceste encefalite sunt în general mai puțin grave, leziunile fiind cele din encefalitele virale în general.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.