Patogenia febrei

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.38

nivel: Facultate

Cresterea "set point-ului" hipotalamic induce mecanismele de termogeneza (creste productia si conservarea de caldura) pentru aducerea temperaturii corpului la noul nivel. Apare astfel: vasoconstrictie periferica, eliberari de epinefrina care creste rata metabolica, creste tonusul muscular, apare frisonul. Indivizii percep senzatia de rece(mecanismul cortical al termogenezei - voluntar) si se imbr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patogenia febrei

Cresterea "set point-ului" hipotalamic induce mecanismele de termogeneza (creste productia si conservarea de caldura) pentru aducerea temperaturii corpului la noul nivel. Apare astfel: vasoconstrictie periferica, eliberari de epinefrina care creste rata metabolica, creste tonusul muscular, apare frisonul. Indivizii percep senzatia de rece(mecanismul cortical al termogenezei - voluntar) si se imbraca mai gros, se invelesc cu paturi, se ghemuiesc pentru a reduce suprafata corporala si a impiedica pierderea de caldura.

Aceste mecanisme de termogeneza (induse pe cele trei cai descrise anterior) sunt activate in stadiul al doilea al febrei (faza de crestere a temperaturii corpului ) iar rezultatul acestor mecanisme il reprezinta cresterea temperaturii corpului pana la valoarea la care este resetat hipotalamusul (noul "set point", sau noul nivel termoreglator hipotalamic).

In timpul febrei sunt eliberati o serie de hormoni ca - arginina, corticotropina (CRH) care actioneaza ca antipiretici endogeni si incearca sa diminue raspunsul febril printr-un efect de feed-back negativ (stadiul al treilea al febrei). Acesti antipiretici endogeni explici fluctuatiile febrei.

Febra inceteaza cand "set point-ul" revine la normal, prin disparitia factorilor pirogeni endogeni, hipotalamusul raspunzand prin termoliza (pierderea de caldura). Rezultatul este: scaderea tonusului muscular, vasodilatatie periferica, transpiratie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.