Patogenia IRC si caracterizarea fiziopatologica a stadiului de deplina compensare a IRC

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

scleroza interstitiuluiu renal; apare la populatii din jurul bazinului Dunarii nefropatii vasculare: pot fi determinate de stenoze ale arterei renale, de tromboze ale vascularizatiei intrarenale sau cel mai frecvent de hipertensiune arteriala severa si indelungata (determina nefroangioscleroza)nefropatii din cadrul unor afectiuni metabolice: glomerulonefrita diabetica, nefropatia prin hipercalcemi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Patogenia IRC si caracterizarea fiziopatologica a stadiului de deplina compensare a IRC

scleroza interstitiuluiu renal; apare la populatii din jurul bazinului Dunarii nefropatii vasculare: pot fi determinate de stenoze ale arterei renale, de tromboze ale vascularizatiei intrarenale sau cel mai frecvent de hipertensiune arteriala severa si indelungata (determina nefroangioscleroza)nefropatii din cadrul unor afectiuni metabolice: glomerulonefrita diabetica, nefropatia prin hipercalcemie (hipercalcemia determina depunerea de Ca in parenchimul renal si apare nefrocalcinoza, sau poate produce calculi calcici cu fenomene obstrucive pe caile urinifere).

Hipercalcemia apare prin mobilizarea exagerata a Calciului osos: hiperparatiroidie, tumori osoase maligne.nefropatii din cadrul unor disproteinemii (mai ales paraproteinemii). Paraproteinemiile produc amiloidoza( in circulatie se gaeste o cantitate mare de amiloid care se depune in diferite organe) sau mielom multiplu (paraproteinele pot precipita in tubii renali cu fenomene obstructive)
Indiferent ca agentul etiologic determina leziuni initiale tubulare, vasculare, interstitiale etc, in timp leziunile se extind la celelalte componente. In final IRC presupune alterari ale tuturor componentelor.

teoria nefronilor patologici: toti nefronii sunt alterati in grade variabile. Urina elaborata este o suma a urinilor patologice elaborate de fiecare nefron alterat in parte. Teoria este sustinuta de studii histologice dar nu poate explica mecanismele compensatorii care tin de rinichi. teoria nefornmilor intacti: o parte din nefroni sunt complet afunctionali iar o parte sunt intacti.

Nefronii restanti reusesc sa compenseze un timp distrugerea celorlalti nefroni prin faptul ca preiau si sarcina nefronilor distrusi. Nefronii restanti sunt hipersolicitati si se hipertrofiaza. Creste filtrarea si cresc functiile tubulare. Pe masura ce leziunile avanseaza scade nu arul nefronilor restanti si se intra in faza de decompensare a IRC.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.