Pastrarea suveranitatii europene in dezvoltarea maritima durabila

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Liceu

Marea joaca un rol major in competitivitate, durabilitate si siguranta furnizarii de energie, obiective cheie identificate de Comisie11 si de conducatorii de state si de guverne din Uniunea Europeana12. Marea Nordului este a patra cea mai mare sursa de petrol si gaze naturale in lume, dupa Rusia, Statele Unite ale Americii si Arabia Saudita13. Marile din jurul Europei joaca, de asemenea, un rol im[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pastrarea suveranitatii europene in dezvoltarea maritima durabila

Marea joaca un rol major in competitivitate, durabilitate si siguranta furnizarii de energie, obiective cheie identificate de Comisie11 si de conducatorii de state si de guverne din Uniunea Europeana12. Marea Nordului este a patra cea mai mare sursa de petrol si gaze naturale in lume, dupa Rusia, Statele Unite ale Americii si Arabia Saudita13. Marile din jurul Europei joaca, de asemenea, un rol important in sectorul energetic ca un mijloc de transport, printr-o crestere a numarului de petroliere, din marea parte de petrol si gaz consumat in Europa.

In aceasta privinta, cresterea importantei gazului natural lichefiat necesita constructia unor noi terminale.
Energia eoliana offshore, curentii oceanici, valurile si fluxurile si refluxurile acestora reprezinta o vasta sursa de energie reciclabila. Daca aceasta este exploatata cu succes, poate contribui cu o substantiala provizie de electricitate in multe din zonele de coasta ale Europei. Aceasta poate sustine mai departe dezvoltarea economica si crearea durabila de locuri de munca in aceste regiuni.

Companiile europene au dezvoltat know-how-ul in tehnologia marina, nu numai in exploatarea offshore a hidrocarburilor, dar, de asemenea, in resursele marine reciclabile, operatiuni efectuate la mare adancime, cercetare oceanografica, vehicule si roboti submarini, lucrari maritime si inginerie de coasta. Aceste tehnologii vor fi utilizate din ce in ce mai mult si vor intensifica cresterea sectorului european de tehnologie marina, in special pe pietele de export din lumea intreaga.

Organizatia Alimentelor si Agriculturii (Food and Agricultural Organisation)14 indica faptul ca cea mai noua cerinta pentru consumul de peste va trebui sa fie intampinata de acvacultura. Provocarea va fi sa se faca fata la aceasta crestere intr-un mod prietenos cu mediul. Cum competitia pentru spatiu poate, de asemenea, sa fie o problema majora in cateva din zonele de coasta, acvacultura poate fi mutata mai departe de coasta, necesitand in continuare cercetare si dezvoltare pentru tehnologia offshore a cresterii in captivitate15 (offshore cage farming technology).

Uniunea Europeana este una din puterile majore in ceea ce priveste pescuitul si una din cele mai mari piete de desfacere pentru produse din peste. In timp ce numarul pescarilor din Uniunea Europeana a scazut de-a lungul timpului, aproximativ 526.000 sunt angajati in sectorul pescuitului in totalitatea acestuia16. Multe slujbe sunt generate in prelucrare, ambalare, transportare si distributie ca si in santierele navale, confectionarea echipamentelor de pescuit, fabrici de lumanari si intretinere, nu numai in prinsul pestelui.

Aceste activitati joaca un rol important in structurile economice si sociale ale ariilor de pescuit. Cu trecerea graduala la pescarii durabile, care este planificata in Uniunea Europeana, si cu cererea in crestere pentru peste si pentru mancare sanatoasa, posibilitatile pentru o stabilitate economica mai buna, profitabilitatea si chiar cultivarea in unele parti ale sectorului pentru pescuit sunt in crestere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.