Pastele - sarbatorile la romani

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.85

nivel: Liceu

De acum inainte sa faceti si voi oua rosii intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi !Dupa ce a inviat Domnul nostru Iisus, Maica Domului a fost cea dintai care a facut oua rosii si pasca si a dat fiecarui om pe care l-a intalnit cate un ou rosu si cate o pascuta si i-a zis "Hristos a inviat!"Ouale sunt alese cu grija, numai de gaina, se fierb, se pun in culoare, apoi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pastele - sarbatorile la romani

De acum inainte sa faceti si voi oua rosii intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi !Dupa ce a inviat Domnul nostru Iisus, Maica Domului a fost cea dintai care a facut oua rosii si pasca si a dat fiecarui om pe care l-a intalnit cate un ou rosu si cate o pascuta si i-a zis "Hristos a inviat!"Ouale sunt alese cu grija, numai de gaina, se fierb, se pun in culoare, apoi se lasa la uscat si se sterg cu grasime de porc ca sa aiba luciu.

Cand canta cocosii de mizul noptii, romanii curati si imbracati, dupa ce spun rugaciunile, iau pasca pentru sfintire si oua rosii si pornesc spre biserica.Sosind preotul in biserica deja plina de lume, intra in altar se imbraca in ornatele cele mai frumoase, scoate usa imparateasca sau usa raiului din tatani si o aseaza de o parte langa perete, iese in naos i-a aerul de la postamentul unde a stat, il scoate afara, inconjoara cu dansul biserica si il duce apoi in altar pe masa cea sfanta pana miercuri inainte de Inaltarea Domnului la cer.

Dupa aceea, luand sfanta cruce si sfanta evanghelie, iar epitropii bisericii luand o cruce mare, praporele si sfesnicele aprinse cu faclii ies din biserica afara si se aseaza inaintea acesteea, unde se afla pus analogionul cu icoana Invierii lui Iisus pe dansul. In urma preotului iese si poporul afara si cantorii bisericii care canta, avand fiecare cate o lumina de ceara aprinsa in mana..Preotul incepe a canta tropariul invierii, se trag clopotele si se bate toaca.

Dupa aceasta intra iarasi cu totii in biserica si preotul continua actul Invierii, precum si serviciul sfintei liturghii.In ziua Invierii fiecare ins care i-a parte la Inviere, trebuie sa aduca cu sine si o lumina, pe care o tine aprinsa in tot timpul savarsirii sfintei Invieri de catre preot. Dupa Inviere fiecare se intoarce cu lumina aceasta aprinsa acasa. Dupa ce ajung acasa si pasesc peste pragul tinzii incep a se inchina, apoi intrand in casa sting lumina in grinda, afumand-o pe aceasta in semnul crucii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.