Pasivarea spontana a materialelor metalice

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Cele trei curbe catodice reprezinta procese de reducere controlate de polarizatia de transfer de sarcina (comportare Tafel), avand diferite densitati ale curentului de schimb, i0. Considerand cazul (1), aplicarea teoriei potentialului mixt (Wagner si Traud) indica existenta unui singur potential stabil in punctul A, in care este indeplinita conditia ca viteza totala de reducere sa fie egala cu vit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pasivarea spontana a materialelor metalice

Cele trei curbe catodice reprezinta procese de reducere controlate de polarizatia de transfer de sarcina (comportare Tafel), avand diferite densitati ale curentului de schimb, i0. Considerand cazul (1), aplicarea teoriei potentialului mixt (Wagner si Traud) indica existenta unui singur potential stabil in punctul A, in care este indeplinita conditia ca viteza totala de reducere sa fie egala cu viteza totala de oxidare. In cazul (2) exista trei puncte (B, C si D), in care este indeplinita aceasta conditie.

Totusi, punctul C nu reprezinta o stare stabila, fiind situat in domeniul de tranzitie. Deci, numai potentialele corespunzatoare punctelor B si D sunt stabile pentru acest sistem. Punctul B este situat in domeniul activ si corespunde unei viteze de coroziune ridicate, in timp ce punctul D este situat in domeniul pasiv si viteza de coroziune corespunzatoare este foarte mica. Pentru cazul (3) exista un singur potential stabil, corespunzator punctului E, situat in domeniul pasiv.

Exemplele de mai sus indica existenta a trei posibilitati distincte: 1) sistemul metal/mediu este stabil numai in stare activa, 2) sistemul metal/mediu este stabil fie in stare activa, fie in stare pasiva si 3) numai starea pasiva este stabila. Din punct de vedere al rezistentei la coroziune, cazul (3) este cel mai favorabil, deoarece un sistem metal/mediu corosiv se va pasiva spontan.

Se observa ca pasivarea spontana este dependenta de pozitia relativa a curbei de reducere catodica si maximul curbei de dizolvare a metalului. Un metal prezentand tranzitia activ-pasiv, se va pasiva spontan daca densitatea curentului catodic la potentialul de pasivizare, ic (i
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.