Pasi in realizarea unui plan de marketing

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Modelul top-down
Cel mai aplicat este clasicul top-down, potrivit modului ierarhic in caresunt organizate majoritatea firmelor. Pasii in care consta dezvoltarea sasunt: analiza situatiei, stabilirea obiectivelor de marketing, conturareastrategiei si definirea tacticilor.

1. Analiza situatiei
La acest nivel, se analizeaza situatia actuala a organizatiei si modulin care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pasi in realizarea unui plan de marketing

Modelul top-down
Cel mai aplicat este clasicul top-down, potrivit modului ierarhic in caresunt organizate majoritatea firmelor. Pasii in care consta dezvoltarea sasunt: analiza situatiei, stabilirea obiectivelor de marketing, conturareastrategiei si definirea tacticilor.

1. Analiza situatiei
La acest nivel, se analizeaza situatia actuala a organizatiei si modulin care s-a ajuns aici. Detaliile relevante privind istoricul companiei,dezvoltarea sa, serviciile oferite, volumul de vanzari, cota de piata,comunicarea, rezultatele studiilor de piata si analiza SWOT suntprincipalii piloni pe care se va contura intreaga strategie.

2. Stabilirea obiectivelor
Conturarea acestor obiective decurge firesc din analiza situatiei actualea companiei, din viziunea managementului si ierarhizarea obiectivelorcompaniei. Spre exemplu, obiectivele corporate sunt judecate in functiede profit, de modul in care implinirea lor returneaza investitia, sauin functie de efectul acestora privind consolidarea reputatiei.

3. Conturarea strategiei
In cadrul modelului top-down, stabilirea obiectivelor si astrategiei depinde direct de ierarhia organizationala. Delimitareapublicului-tinta este primul pas si are la baza procesele de segmentaresi cercetare. Determinarea mixului de marketing este cel de-al doilea pasin dezvoltarea strategiei. Companiile au la dispozitie o mare varietate deoptiuni, fiecare dintre ele punand accentul pe unul sau mai multe elementedin mixul de marketing. Alegerea depinde de pozitionarea produsului pepiata si de stadiul la care se afla acesta in cadrul ciclului sau deviata.

Strategii de pozitionare. David Ogilvy spunea ca prima deciziein marketing si publicitate este si cea mai importanta: cum tepozitionezi. Pentru Ogilvy, pozitionarea insemna "ce faci si cui teadresezi". |n lucrarea lor, "Marketing Warfare", Jack Trout si Al Riesau conturat cele patru strategii de pozitionare majore. Toate bazate pedoua idei simple: forta si superioritatea defensivei.Strategia defensiva. Se aplica exclusiv in cazul liderilor si, deobicei, consta in lansarea de produse si/sau servicii noi inainteacompetitorilor.

Strategia ofensiva. Este aplicata de cei care vor sa doboare liderul. Nueste foarte folosita, pentru simplul motiv ca majoritatea companiilorsunt fericite cu o pozitie secunda, imediat dupa lider. Compania alegeo pozitie ocupata deja sau similara cu a unui competitor si incepelupta pentru clientii acestuia. Sunt atacate puncte vulnerabile aleliderului, bine delimitate, iar lupta debuteaza pe baza unui singurprodus/serviciu.

Deschiderea unei nise. Este cea mai populara strategie si presupuneexplorarea unei piete noi, fara competitori. "Surpriza" este cuvantul deordine de aici - prea multa cercetare inseamna deseori doar timp irosit.Strategia de gherila. Cheia succesului este reprezentata deflexibilitate. Gherila trebuie sa aiba capacitatea de a-si abandonaprodusul/piata in orice moment, atunci cand jocul general se muta pealt teren.

4. Definirea tacticii (plan de programe)
Obiectivele companiei indica destinatia, strategia indica drumul,iar tactica (sau planul de programe) determina actiunile ce vor fidezvoltate pe termen scurt, momentul si modul in care acestea vorfi implementate. Campaniile de comunicare capata substanta in zonatacticilor. Iar tacticile reprezinta cheia marketingului de tipbottom-up.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.