Pasari rapitoare

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.73

nivel: Liceu

Referat despre Pasari rapitoare
Caractere generale
Corpul păsărilor răpitoare este robust cu piept dezvoltat, corpul fiind relativ scurt. Capul este mare în raport cu corpul, au ochii mari bine dezvoltați, gâtul scurt și musculos. Păsările au un cioc ascuțit puternic, partea superioară a ciocului este mai lungă și încovoiată în jos. Picioarele păsărilor răpitoare sunt puternice cu de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pasari rapitoare

Referat despre Pasari rapitoare
Caractere generale
Corpul păsărilor răpitoare este robust cu piept dezvoltat, corpul fiind relativ scurt. Capul este mare în raport cu corpul, au ochii mari bine dezvoltați, gâtul scurt și musculos. Păsările au un cioc ascuțit puternic, partea superioară a ciocului este mai lungă și încovoiată în jos. Picioarele păsărilor răpitoare sunt puternice cu degete prevăzute cu gheare lungi încovoiate și ascuțite. Aripile păsărilor sunt bine dezvoltate lungi cu pene lngi care le permite o planare în zbor timp îndelungat.

Organele de simț
Organele de simț cel mai bine dezvoltate la aceste specii sunt văzul și auzul. Păsările au în ochi pe retină două pete galbene (Fovea centralis) care le asigură o vedere binoculară clară la distanțe mari. Comparat cu vederea omului o pasăre răpitoare are o văzul de 4 ori mai bun ca omul, păsările pot deosebi și culorile.

Hrana, răspândire
Cele mai multe specii sunt carnivore, prada la unele din ele fiind cadavre (vulturii pleșuvi). Păsările răpitoare se pot întâlni cu excepția Antaecticii pe toate continentelelumii. In Europa speciile mai răspândite fiind Aquila chrysaetos, Falco tinnunculus și Buteo buteo.

Urmărirea prăzii
Răpitoarele de zi care vânează alte pasări urmăresc traseul prăzii de-a lungul anului. Șoimul Eleonora, spre exemplu, isi întârzie perioada de împerechere pentru ca puii sa iasă in perioada in care cintezoiul traversează in număr mare patria ei mediteraneana. Datorita temporizării corespunzătoare, șoimii dezvoltați pot strânge ușor cantitati suficente de hrana pentru alimentația proprie si a puilor. Alte specii, printre care șoimul calator, nu călătoresc departe. Uneori fac un drum de doar cativa kilometrii de la cuibul din munți, pana la locul de iernat de pe tarmul marii.

In timpul migrării răpitoarele de zi se străduiesc sa-si aleagă drumul astfel încât sa nu fie nevoite sa zboare mult pe deasupra marii deoarece s-au specializat pentru zborul planat si nu au putere suficienta pentru zboruri lungi. Au insa proprietatea formidabila de a zbura fara batai din aripi, cu o coordonare uimitoare a aripilor întinse. Printre speciile variate ale răpitoarelor de zi, găsim maeștri ale multor tipuri de zbor. Putem trage multe concluzii pornind doar de la forma aripilor, spre exemplu modul in care zboară si vânează.

Răpitoarele de zi au in general aripi lungi si late, ce dezvolta o putere de ridicare mare. Speculând curenții calzi de aer in ridicare si curenții din împrejurimea vârfurilor munților, vulturii, vultarii si condorii zboară aproape fara consum de energie. Sunt capabili sa stea zile întregi in aer asteptand atenți apariția prăzii. Una din speciile cele mai interesante de vulturi din Africa (Helotarsus Ecaudatus Daud ) se caracterizează printr-un zbor foarte special. Un exemplar dezvoltat complet poate avea distanta intre vârfurile aripilor întinse de doi metri, dar coada lui este scurta. Daca isi aseaza aripile pe spate, pare fara coada. Deoarece este nevoit sa caute cadavre pe o arie întinsa, zboară uneori cu viteza de 80km/h. Rareori executa batai de aripi, deoarece poate castiga forta de ridicare din cei mai slabi curenți de aer.

Puii
Numărul de oua variază intre 1 si 6, speciile mai mari având mai puține. Încep clocirea aproape din momentul in care au depus ouăle, astfel daca sunt mai multe oua in cuib puii nu ies in supraviețui. același timp. Acest aspect este important, pentru ca pasările de prada au o alimentație mai incoerenta si nesigura. Daca cumva se imputineaza rezerva de mâncare, măcar puii care au ieșit primii au șansa de a supraviețui. Puii pasărilor răpitoare se dezvolta mai lent fata de alte specii. Hrănirea lor este datoria ambilor parinti, deși de multe ori femela este cea care pune mâncare in gura puilor. Puii invata greu sa zboare. Parintii ii hrănesc si după primul zbor reușit. S-a observat ca adulții isi invata puii sa zboare, lundu-si o bucata de mâncare in gura si zburând de la pui, aceștia fiind nevoiți sa zboare după mâncare.

Pasarile de prada rapitoare de zi sunt :
ULIUL DE CAMP PESTRIT. Ulii de camp, rude ale vulturilor au corp usor, aripi lungi si sunt maestrii zborului lent, in apropierea solului. Acestia vaneaza pe arii intinse. In general, pasarile de prada se hranesc cu alte pasari sau animale mici cum ar fii soarecii sau alte rozatoare. Unele pasari cum ar fi vultanii se hranesc cu cadavre sau hoituri avand o « masa gratuita ».

SOIMUL CALATOR este specia de pasare cea mai raspandita pe glob. Aceasta pasare rapitoare se arunca asupra prazii cu o viteza de 300 km/ora asupra prazii. Este raspandit pe toate continentele cu exceptia Antarcticii.

GAIA ROSIE. Gaile sunt pasari rapitoare de statura mare, cu aripi lungi si penele din coada in forma de V. Aceste pasari se hranesc cu mortaciuni.

VINDEREUL NAKINGIAN. Caracteristica vindereilor este ca aruncandu-se in directia vantului, poate pluti pe loc.Se estimeaza ca vazul vindereilor este de 8 ori mai bun ca al omului.

VULTURUL PESCAR.Specia respectiva petrece iarna in Africa, unde vaneaza pesti din ocean.

VULTURII PLESUVI SURI RUPPEL se hranesc cu cadavre. Sunt chei pe cap si pe gat asfel penele nu li se murdaresc cu sange.

ACVILA DE MUNTE are aripi late de 2 metrii, find una din dintre pasarile rapitoare cele mai puternice. Ghearele acesteia sunt ascutite si cu acestea ea isi omoara prada.

ACVILA DE MARE CU CAP ALB isi cauta de mancare iarna. Se hraneste cu animale mai mici si este simbolul national al Statelor Unite .

SERPARUL NEGRU. Serparii negri traiesc in Africa, Asia si Europa de Sud. Se hranesc cu serpi, soparle si alte animale taratoare.

VULTURUL VERREAUX.
VANTURELUL ROSU. Vindereii apartin ordinului soimilor si consuma in general mamifere mici soareci, rozatoare si alte mamifere.


SECRETARUL SAU VULTURUL SERPAR. Este cea mai speciala dintre speciile de prada, si formeaza o specie distincta. Vaneaza pe jos si nu se ridica cu placere in aer – prefera sa fuga chiar si cand este in primejdie. In savana se hraneste cu cosasi, lacuste soparle care cuibaresc pe hol. Chiar si serpii cad victima loviturilor lui puternice si bine directionate. Secretarul a primit numele de la penele lungi din spatele urechilor, acesta seamana cu stiloul pe care secretarii il tineau dupa urechi in timp ce lucrau.

VINDEREUL ROSU este una din cele mai cunoscute pasari rapitoare. Si acesta se avanta uneori in urmarirea prazii, dar de obicei vaneaza cu o tehnica diferita.Isi extinde aripile cu varf ascutit si deschide penele cozii in forma de evantai, asteftand aparitia rozatoarelor mici in iarba. In momentul in care observa prada, cade liber cu ghearele desfacute si aripile inchise peste ea.

CONDORUL este cea mai mare pasare rapitoare care traieste in Anzi. Distanta dintre varfurile aripilor intinse ajunge la peste 3 metri.

SOIMUL PITIC DIN INDIA, care are distanta dintre varfurile aripilor intise de doar 16 cm adica este cat un cintezoi

VULTURUL CURCAN este foarte puternic, are ciocul mare si ascutit. Poate sa despice pielea dura si muschii pe care alte specii nu le pot despica.

ULIUL PORUMBAR care vaneaza animale mici si pasari. Acesta traieste in padurile din America de Nord
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.