Partidul comunist din Romania

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Prin ordin de zi, militareste, s-a desfiintat un partid politic. Acesta nu este partidul meu. Al meu - partidul conservator - s-a desfiintat de mult si de buna voie, el insusi, fara ca sa fie nevoie de mana militara.
Pot deci vorbi si comenta in perfecta libertate, fara a fi banuit de partinire. Dimpotriva: caci partidul conservator, in gama politica, ocupa extrema opusa partidului comunist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Partidul comunist din Romania

Prin ordin de zi, militareste, s-a desfiintat un partid politic. Acesta nu este partidul meu. Al meu - partidul conservator - s-a desfiintat de mult si de buna voie, el insusi, fara ca sa fie nevoie de mana militara.
Pot deci vorbi si comenta in perfecta libertate, fara a fi banuit de partinire. Dimpotriva: caci partidul conservator, in gama politica, ocupa extrema opusa partidului comunist.
Dar imi place libertatea si dreptatea. Imi plac pentru mine, imi plac insa si pentru altii. Si din aceste puncte de vedere voi comenta faptul.

Comentarea faptelor guvernamentale nu cumva ar constitui si ea motiv de arestare si traducere inaintea instantelor militare? Prea posibil.
Deja stiu ca imi este interzis sa propovaduiesc schimbarea formei de guvernamant. Nu pot eu, republican, sa explic de ce prefer forma de guvernamant republicana celei de acuma.S-ar supara generalul comandant al corpului II de armata, pe care il stiu om suparacios si cumplit, el ar da drumul asupra mea justitiei de care azi dispune - o justitie asa precum era cea de care odinioara dispunea in Rusia Treptovii de la sectia a III-a, generali si dansii. Justitia aceasta noi o cunoastem!

E chiar justitia Bratienilor. E justitia care merge mana in mana cu Siguranta generala. E aceea care insangereaza Basarabia si care instraineaza azi de Patria muma chiar pe cei cari odinioara ne intindeam bratele cu inima arzanda de dor. Azi acestia, bietii de ei, sunt gata sa-si piarda rabdarea, noi insa, nu. Noi, cei din regat, ne-am multumit a pierde - si asta inca de mult - demnitatea noastra de cetateni. Ne-am deprins cu robia. Ne place chiar a fi robi.
Cei mai multi cersesc. Bratienii platesc, dispretuiesc si domnesc. Cum ne place a robi, asa lor le place a domni, si domnesc in felul cum domniau in Rusia tarii si in Turcia sultanii, fara a se gandi, nici chiar azi, dupa cele ce-au vazut, la sfarsitul tarilor si la acela al sultanilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.