Partidul comunist chinez si Mao Zedong

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.57

nivel: Liceu

Traversând munți și râuri, încercând să evite întâlnirea cu naționaliștii și trupele răsfirate ale „seniorilor războiului" din unele provincii, bombardați de aviația Guomindang, urmăriți de tibetani, militanții ajung în iunie în Sichuanul de Nord, cu un efectiv înjumătățit. Acolo sunt ajunși din urmă de alte 50 de mii de soldați comuniști sosiți din Orient, sub conducerea lui Zhang Guotao. S[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Partidul comunist chinez si Mao Zedong

Traversând munți și râuri, încercând să evite întâlnirea cu naționaliștii și trupele răsfirate ale „seniorilor războiului" din unele provincii, bombardați de aviația Guomindang, urmăriți de tibetani, militanții ajung în iunie în Sichuanul de Nord, cu un efectiv înjumătățit. Acolo sunt ajunși din urmă de alte 50 de mii de soldați comuniști sosiți din Orient, sub conducerea lui Zhang Guotao. Susținând poziții diferite cu privire la strategia de urmat, Mao și Zhang ajung la un compromis și împart trupele în două.

Mao decide sa pornească spre nord și est, în direcția Shanxi și Ningxia, în timp ce Zhang încearcă să construiască o „bază rosie" între Sichuan și Xikang. În octombrie, după ce traversează malul vestic al Fluviului Galben și munții Liupan, oamenii lui Mao se reunesc cu luptătorii comuniști din Shaanxi de Nord. Din cei 80 de mii de bărbați care începuseră marșul, mai rămăseseră numai opt sau nouă mii, cărora li se adaugă supraviețuitorii coloanelor lui Zhang și Zhu De, nimicite de naționaliști în vestul Chinei.

Această întreprindere eroică, care avea să capete dimensiunile unei legende și ale unui mit fondator, nu poate ascunde izolarea și înfrângerea comuniștilor. Dar este o înfrângere care a permis ridicarea unei conduceri noi și a unei politici noi. De îndată ce războiul se va extinde la scară largă, odată cu invazia japoneză din vara anului 1937, strategia frontului ic anti japonez propusă de Mao, în combinație cu o revoluție țărănească „mobilă", îi va scoate pe comuniști din izolare, permițându-le, în decurs de un deceniu, să se organizeze în vederea preluării puterii.

REVOLUȚIA CHINEZĂ

1 octombrie 1949 este data nașterii Republicii Populare Chineze, un stat condus de un partid comunist puternic, cu patru milioane de membri, care la începutul anilor 1950 aveau să se ridice la șase. In momentul predării Japoniei, forțele naționaliste predominau în China, cu un efectiv de patru milioane de oameni aflați sub arme, față de numai un milion al armatei comuniste.

Popularitatea mai mare de care se bucurau trupele lui Mao, corupția guvernului lui Chang Kai-shek și aroganța violentă a soldaților, abilitatea strategică a comandanților comuniști vor înclina balanța în avantajul celor din urmă, care erau deja prezenți în zonele rurale din nord, inițiind apoi o campanie de cucerire a întregii țări, cu expediții militare eficace și victorioase.

Reforma agrară, realizată în timpul revoltelor repetate împotriva proprietarilor de pământ, redistribuie 40% din terenurile cultivate la 60% din populație. Este reforma cea mai importantă, căreia i se alătură stoparea inflației, lansarea reconstrucției economice și edificarea unui stat în care legea și ordinea să fie tot mai respectate. Campaniile de masă, care combină intimidarea și persuasiunea, amenințările și condensul, presiunea la adeziunea voluntară și reprimarea celor care nu se conformează, vizează străinii, contrarevoluționarii, viciile care amenință partidul (corupția, risipa, birocrația) și viciile caracteristice burgheziei (furtul din avutul stalului, evaziunea fiscală, corupția).
Modelul comunismului chinez îl urmează numai în parte pe cel impus de Uniunea Sovietică.

Structura economiei (în 1953 este aprobat primul plan cincinal) și prezența unică și hegemonică a partidului comunist sunt asemănătoare, dar atenția acordată lumii rurale și accentuarea formelor voluntarismului, mobilizarea colectivă, îndoctrinarea constantă evidențiază tot mai mult o formă de totalitarism marcată mai degrabă de o pedagogie represivă, decât de o intoleranță indiscriminată. Insistența asupra celor mai diverse forme de educație politică (ritualuri de masă, obligația la autocritică, controalele repetate) exploatează o tendință a confucianismului pentru a legitima puterea și structura ierarhică a societății, amestecând cultul conducătorului tradiției marxist-leniniste, cu exaltarea acestuia, specifică tradiției chineze locale.

Invadarea Tibetului, în octombrie 1950, și amenințarea permanentă a invadării Taiwanului - marea insulă unde se stabilise Chang împreună cu guvernul naționalist, menținând un loc separat în ONU - arată că, odată cu victoria revoluției chineze, echilibrul internațional s-a modificat profund în Extremul Orient.

Integrarea Chinei populare în blocul sovietic este, pe de o parte, instrumentală (ajutor tehnic și economic, scut militar protector în caz de atac direct sau indirect din partea Occidentului); pe de altă parte, aceasta se datorează uimitorului comun al ideologiei comuniste. Tratatul de alianță și asistență semnat în februarie 1950 garantează Chinei protecția în fața unor posibile atacuri americane sau japoneze și recunoaște Uniunii Sovietice rolul de lider în lumea comunistă.

Câteva luni mai târziu, izbucnirea războiului din Coreea va duce la o confruntare directă a soldaților chinezi cu cei americani, chiar dacă nu va fi vorba și de o ciocnire directă între cele două state. Conflictul, inițiat pe 25 iunie 1950 de regimul comunist din Coreea de Nord, va duce la trimiterea trupelor ONU, în mare parte americane, care în zece zile îi gonesc pe nord-coreeni dincolo de paralela 38 - linia de demarcație dintre cele două state coreene, stabilită de acordurile internaționale de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial - și cuceresc capitala Coreei de Nord. Șapte mii de „voluntari" chinezi îi vor urmări, la rândul lor, pe americani, dincolo de paralela 38, care va fi din nou recunoscută ca frontiera dintre cele două republici coreene, prin armistițiul din 1953.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.