Partidul Comunist Chinez si Mao Zedong

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Expeditia va cunoaste succese rapide si continue, fiind sustinuta de revoltele taranesti impotriva proprietarilor de pamant si a nobililor care radicalizeaza conflictul din interiorul Guomindang.
Rascoalele taranesti ii sugereaza lui Mao Zedong ideea de a plasa lumea rurala in centrul strategiei revolutionare, in locul ideologiei marxiste "ortodoxe", pe care o considera conservatoare. Cand [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Partidul Comunist Chinez si Mao Zedong

Expeditia va cunoaste succese rapide si continue, fiind sustinuta de revoltele taranesti impotriva proprietarilor de pamant si a nobililor care radicalizeaza conflictul din interiorul Guomindang.
Rascoalele taranesti ii sugereaza lui Mao Zedong ideea de a plasa lumea rurala in centrul strategiei revolutionare, in locul ideologiei marxiste "ortodoxe", pe care o considera conservatoare. Cand armata lui Chang ajunge la Shangai, muncitorii erau de cateva zile in greva, se organizasera ca putere autonoma, impiedicandu-l pe "seniorul razboiului" local sa pregateasca rezistenta impotriva trupelor nationaliste.

Alianta dintre Comuna din Shanghai si trupele lui Chang este de scurta durata: acestea din urma vor dezlantui in putin timp o vanatoare de comunisti, in entuziasmul industriasilor, al puterilor occidentale si al celor certati cu legea, trecand sindicatele in ilegalitate. Numarul comunistilor ucisi se ridica la cateva mii, asa cum se intampla in 1928, in numeroase localitati din tara, unde partidul comunist decisese sa promoveze o insurectie generalizata, incercarea de a infiinta Comuna din Guangzhou, chiar in inima puterii Guomindang, sfarseste intr-o baie de sange.

Cominternul, care aprobase pozitia lui Stalin, de a mentine cu orice pret alianta cu Guomindang, si de a evita o politica revolutionara autonoma, nu este capabil sa traga concluzii auitocritice din aceasta infranare sangeroasa. Obedienta stricta a partidelor comuniste fata de Moscova este primul comandament caruia acestea trebuie sa i se conformeze pentru a face parte din miscarea revolutionara internationala; chiar daca Partidul Comunist Chinez insusi - sub noua conducere a lui Mao - va dovedi cativa ani mai tarziu, ca tocmai autonomia poate fi garantia succesului.

Mao Zedong (sau Mao Te-Tung n. 26 decembrie 1893, d. 9 septembrie 1976) a fost un om politic chinez, lider al Partidului Comunist Chinez.
In urma razboiului civil, in 1949 Partidul Comunist Chinez sub conducerea lui Mao Zedong a preluat puterea in China, proclamand Republica Populara Chineza.Mao Zedong a instaurat o dictatura sangeroasa, zeci de milioane de chinezi fiind ucisi in timpul in care acesta a condus China.

Fiu de tarani, Mao Zedong a fost de profesie invatator. A condus fortele comuniste in lupta dusa cu fortele nationaliste (1927-1949), strabatand intreaga China pentru a-si recruta armata (este numit Marsul Cel Lung. Din 1935 a fost lider al Partidului Comunist Chinez si apoi sef al statului. Politica economica a "Marelui salt Inainte" initiat de el a esuat, ca si Revolutia Culturala. In consolidarea Regimului Comunist in China, s-a bizuit pe taranime si pe cultul personalitatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.