Partidele politice - definitii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Kelsen H. diferentiaza ceva mai mult organizatia politica de tip partid, definind-o drept formatiune care grupeaza indivizi de aceeasi opinie pentru a le asigura o influenta veritabila in gestionarea afacerilor publice. Adaugand ideea de influentare si scopul unei astfel de organizatii politice, Kelsen reuseste sa se aproprie de o definitie destul de moderna a partidului politic.Debbasch si Pontie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Partidele politice - definitii

Kelsen H. diferentiaza ceva mai mult organizatia politica de tip partid, definind-o drept formatiune care grupeaza indivizi de aceeasi opinie pentru a le asigura o influenta veritabila in gestionarea afacerilor publice. Adaugand ideea de influentare si scopul unei astfel de organizatii politice, Kelsen reuseste sa se aproprie de o definitie destul de moderna a partidului politic.Debbasch si Pontier ne spun in Introduction a la politique (1995) ca, in analiza politica a ultimilor ani, o serie de autori au propus definirea partidelor politice ca trebuind sa aiba drept temei ceea ce constituie tocmai preocuparea lor esentiala - orientarea spre cucerirea puterii politice.

Este vorba despre scoala realista care propune o definitie de genul urmator:Un partid politic este o grupare organizata pentru a participa la viata politica, in vederea cuceririi partiale sau totale a puterii, avand scopul de a face sa prevaleze interesele si ideile membrilor sai.

II. La inceputul anilor saizeci, un politolog francez punea problema definirii partidelor politice in termeni asemanatori. Astfel, Georege Burdeau considera ca partidul politic este un grup de indivizi care, profesand aceeasi vederi politice, se straduiesc sa le faca sa prevaleze, atragand cel mai mare numar de cetateni posibil si cautand sa cucereasca Puterea sau, cel putin, sa-i influenteze deciziile." (7)

III. Daca in stiinta politica franceza abordarea partidelor politice printr-o definitie care sa subsumeze elementele grup, influentarea deciziei politice sau cucerirea puterii, atragerea de simpatizanti se puneau abia la mijlocul secolului nostru, in dezbaterile din anii '20 de la Academia Romana doctrinarii si analistii romani ai fenomenelor de partid si ai doctrinelor politice propuneau o definitie cel putin la fel de serioasa ca cea a scolii realiste franceze sau cea a politologului G.Burdeau. (8)

Astfel D. Gusti si P.P. Negulescu analizau partidele politice in termeni de entitati organizate care participa indirect la exercitarea suveranitatii nationale in cadrul unui sistem politic de tip democratic. Dupa P.P.Negulescu, "actul esential al vietii constitutionale e astfel alegerea reprezentantilor natiunii. (...) In adevar, scopul organizarii constitutionale este sa faca posibila guvernarea popoarelor prin ele insele.

Asa fiind, reprezentantii pe care o natiune si-i alege, la un moment dat, spre a le incredinta puterea de a hotari in numele sau, trebuie sa aiba parerile care predomina in masele sau asupra necesitatilor la ordinea zilei, si sa aiba si capacitatea ceruta spre a le traduce in legi bine chibzuite." P.P. Negulescu, Partidele politice, Garamond, Bucuresti, 1996 (1926), pp. 43-44 (9)

Astfel, importanta partidelor politice este hotaratoare, spune Negulescu, pentru o viata politica de tip constitutional, valoare fiecarui partid politic in parte fiind determinata de masura in care reusesc sa participe la realizarea scopurilor asumate de o organizare constitutional-democratica a statului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.