Partide politice

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Este imposibil sa analizam serios multipartidismul francez sau olandez sau bipartidismul american, fara sa ne referim la originile partidelor din fiecare din aceste tari, care explica proliferarea lor in unele tari si restringerea lor in altele. Pe ansamblu, dezvoltarea partidelor pare sa fie legata de aceea a democratiei, adica de extinderea sufragiului popular si de prerogativele parlamentare." [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Partide politice

Este imposibil sa analizam serios multipartidismul francez sau olandez sau bipartidismul american, fara sa ne referim la originile partidelor din fiecare din aceste tari, care explica proliferarea lor in unele tari si restringerea lor in altele. Pe ansamblu, dezvoltarea partidelor pare sa fie legata de aceea a democratiei, adica de extinderea sufragiului popular si de prerogativele parlamentare." Mai toti cei care s-au aplecat asupra studiului sistematic al fenomenului partizan plaseaza geneza partidelor politice spre sfirsitul secolului al XVIII-lea - inceputul si mijlocul secolului al XIX-lea.

Exceptie de la acest veritabil consens politologic, explicabil dealtfel prin evidenta faptului istoric, fac doar cercetatorii marxisti. Ei se simt vizibil inconfortati de aceasta idee, pentru ca, in cazul in care ar accepta-o ca ipoteza de lucru, teoria marxista a luptei de clasa ar fi intr-o situatie foarte ambarasanta, nesustenabila, ceea ce ar duce direct la subminarea ideologiei comuniste. O spune un autor in buna cunostinta de cauza, in dubla ipostaza de fin cunoscator al literaturii politologice in materie si totodata al tuturor aprehensiunilor si marotelor marxiste:

"O astfel de A©explicatieA>> (a originii partidelor inlauntrul regimului reprezentativ, ghilimelele avind - desigur - un rol ironic, chiar persiflant - n.m., G.V.) are o anumita tenta ideologica" . Apoi, subsumarea completa a conceptului de partide politice celui de clasa sociala, cu care opereaza teoria marxista, este o carenta pe care bunul simt sociologic nu o poate trece cu vederea; astazi, dupa mai bine de 150 de ani de istorie, este o evidenta ca partidele sint impure din punct de vedere sociologic, chiar daca in unele cazuri - in general pentru unele partide de masa - sint vizibile unele tendinte de structurare pe criteriul clasei sociale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.