Particularitatile terapiei logopedice la copilul cu sindromul Down

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

R. provine dintr-o familie formata din 4 membri : parintii si bunica materna care il ingrijeste, parintii fiind in cea mai mare parte a zilei absenti. Hiperprotectia familiei a dus la o slaba socializare a copilului, la contacte extrem de reduse. La 6 ani este inscris la gradinita. Frecventeaza gradinita 2 saptamani, dupa care parintii sunt rugati sa-l retraga deoarece era foarte agresiv cu toti c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Particularitatile terapiei logopedice la copilul cu sindromul Down

R. provine dintr-o familie formata din 4 membri : parintii si bunica materna care il ingrijeste, parintii fiind in cea mai mare parte a zilei absenti. Hiperprotectia familiei a dus la o slaba socializare a copilului, la contacte extrem de reduse. La 6 ani este inscris la gradinita. Frecventeaza gradinita 2 saptamani, dupa care parintii sunt rugati sa-l retraga deoarece era foarte agresiv cu toti copiii si educatoarea nu-l putea stapani. Sta sub supravegherea bunicii pana la 9 ani si jumatate, cand vine la cabinetul de logopedie din Scoala Speciala Targu frumos, unde incepe terapia. O luna mai tarziu, este integrat in clasa I, in aceeasi unitate. In prezent este elev in clasa a II-a.

Este un copil bolnavicios - prezinta sensibilitate crescuta la infectii, datorita pe de o parte deficitului de factori imunitari ai organismului si pe de alta parte hipertoniei care favorizeaza infectiile respiratorii. A prezentat des rinofaringite si afectiuni pulmonare. Are predispozitie la carii dentare -necesitand tratamente stomatologice frecvente, acestea reprezentand o sursa de stress continuu. In prezent s-a evidentiat o dezvoltare anormala a maxilarului inferior, necesitand protezarea acestuia.
Vorbire neinteligibila, redusa la incercari de modulatie a sunetelor, dar fara o reusita articulatorie. 'Vorbire' expresiva, de situatie in care para-verbalul era dominant.

Motricitatea generala greoaie datorata obezitatii, cat si lipsei de antrenament.Stereotipul dinamic articulator e foarte tulburat, apraxia organelor vorbirii nu-i permite executarea unor miscari la cerere (rotunjirea buzelor, ridicarea varfului limbii, fluierarea). Prezinta sinchinezia miscarilor asociate de buze si maxilar (grimase, ticuri), dar si protruzia linguala. Evaluarea logopedica a evidentiat pronuntia defectuoasa a tuturor sunetelor, inclusiv a vocalelor, in cadrul pronuntiei reflectate. In vorbirea independenta, cu exceptia unor silabe, toate sunetele sunt grav afectate. Ritm alert al vorbirii.Se observa o mare discrepanta intre posibilitatile intelectuale si grava insuficienta a manifestarilor verbale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.